pondělí 5. března 2018

Tip na knížku / Netradiční Karkulka



... myslím netradiční grafickým zpracováním - děj je totiž úplně klasicky karkulkovský.

Už víte, jak mám ráda krásné dětské knížky. Tahle je podle mě opravdu vymazlená! Krom úžasných obrázků ilustrátorky Julie Sardá Portabella má navíc ještě další rozměr, a to ten třetí. Leporelo je totiž vyřezané tak, že vzájemně na sebe naskládané stránky vytvářejí hloubkový dojem. Vidíte hlavu zajíčka v dutině stromu a na další stránce už je vidět celý. Nebo babiččin domeček schovaný za větvemi a šup - hned je tu v celé kráse a ještě s otvíracími dveřmi, které vás zavedou dál.

S Madlenkou na dějové knížky teprve najíždíme, zápletka samozřejmě nesmí být moc složitá. Situaci každé stránky musím popsat rychle, protože dítě mi v listování utíká, ale tahle je tak super, že otáčí tam a zpátky, zkoumá efekty i drobné detaily - zvířátka v lese i babiččino oblečení rozházené po ložnici a všechno popisuje: 'klobook', 'potylka', 'obatěk', 'vik' (k tomu samozřejmě neopomene podotknout 'lobivyyy! Ti ti tiii!')...
... prostě tahle nás moc baví a poslední dobou ji jedem každý den. Takže pokud tuhle klasiku ještě nevlastníte, zmíněné vydání je prostě must have! Vydalo ho nakladatelství Svojtka a hledat můžete také pod heslem Nakoukni do pohádky nebo Peep inside a fairy tale. V této edici vyšly ještě další klasiky: Kráska a zvíře, Popelka a Šípková Růženka. Píšu si na wishlist :-)

No a my máme nastudováno! Byla to ode mě trošku strategie, protože jsem chtěla Madlu připravit na její vůbec první karneval v životě konaný u nás v obci - aby jako věděla, do čeho jde. A pochopila to docela dobře. Kostým jsme několik dní předem vyzkoušely doma, nechtěla ho vůbec sundat. Půl dne tady pobíhala v červeném, vykřikovala, že je Karkulka. A kam jdeš, holčičko? "Babiťkoou". A co neseš? "Dobotkiii". Tak my teda jdem!



3d les...





Nejlepší scéna! Madla by vlkovi do břicha koukala prostě pořád!


... a takhle to dopadlo v reálu! :-)



8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Dekuju, vyridim, Madla bude mit radost, ona si na paradu potrpi :-D...

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Dekujeme! Jen na rozdil od te knizni, ta ziva ma vymazlenejsiho vlka... doslova ;-)

      Vymazat
  3. Maličká je k sežrání! :D Moc jí to sluší! Krásná knížka, to jsi mě navnadila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Pavli, ano, vlk to taky rikal :-D Jsem rada, ze se kniha libi ;-)

      Vymazat
  4. Krásná Karkulka - knížka i ta vaše ;-)... díky za tip ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat