středa 4. ledna 2017

To vám bylo nadělení!



Letos se Ježíšek opravdu pochlapil! Ještě štěstí, že to Madla zatím moc nechápe, jinak bychom asi byli na nejlepší cestě ji rozmazlit. Už dlouho dopředu jsem hlásala, že NE hodně dárků (a nám velkým vůbec žádné!) - není třeba dítě zahlcovat, stejně potom chudák neví, co dřív, a vlastně si to tím pádem ani dostatečně neužije. Vzpomínám, jak to bývalo na Vánoce u nás doma, a myslím, že to tak bývalo dobře... Vždyť přece stačí dostat jenom pár kousků, třeba jeden velký - hlavní dárek, k tomu nějakou drobnost, potom něco užitečného (tzv. měkoň) a samozřejmě knihu nebo hru... Já tedy letos nadělovala hlavně prakticky – vždyť kdy jindy než teď, dokud je to prckovi jedno, že... ale babičky, ty tomu daly na frak. Všechny tři! A když se vám sejde taková kupa babiček, sejde se vám prostě i hodně balíčků. A tak to nakonec dopadlo, že Madla nemohla přes tu záplavu ani „šmatlat po pokoji“ (tedy kdyby to byla uměla...)
A protože dárky byly opravdu krásné, dnešní článek věnuju právě jim. Nečekejte tedy tentokrát žádné moje výtvory, budou to samé komerční kousky. Ostřílené rodiče to možná až tak neuchvátí, ale vzhledem k tomu, že v mém okolí se to teďka všechno čerstvě rozrodilo, napadlo mě, že by je třeba někteří mohli využít jako inspiraci na nákup dárků pro známé a kamarády, a nebo jednoduše pro své vlastní ratolesti.
Nebudu se dlouze rozepisovat o každém kousku, za všechny tedy vybírám jen pár - od značek, které jsem si oblíbila a z jejichž sortimentu určitě naše Fazolka v dalších letech opět něco pod stromečkem najde... Netajím se tím, že mám ráda poctivé hračky, takové, které vydrží nápor mladších sourozenců a případně přežijí i do další generace .Myslím si, že než nakoupit deset věcí, které se po dvou bouchnutích o podlahu nebo zašlápnutí v zápalu hry rozbijí, je lepší investovat do jedné kvalitní. Proto mám nejradši hračky dřevěné, textilní, případně kovové. Ty obvykle nepatří k nejlevnějším, ale prostě stojí za to!

JANOD
Od této francouzské značky dostala Madla vozíček/chodítko. Zatím je to pro ni hudba budoucnosti, a tak ještě stále čeká rozložené v krabici. Proto jsem nafotila pouze obal. Ale dá se dohledat na internetu, na našem trhu tuhle značku prodává několik e-shopů. Mají úžasný sortiment nejen hraček, ale také her, v různých věkových kategoriích. Co mě na nich baví je jednak poctivé zpracování – hračky jsou dřevěné – a pak hlavně design, který mi tvarově i barevností připomíná skandinávské ilustrace z padesátých let.

Janod má úžasné dřevěné hračky, např. toto chodítko/vozíček
My jej koupili TADY



LE TOY VAN
Další značka s „dřevěným sortimentem“, tentokrát britská. Máme od nich ptáčka na kolečkách v krásných retro barvách (na obrázku z titulku) a dále malá lesní zvířátka, která mají široké využití. Nejmladší děti je mohou žmoulat v ruce a zkoumat jejich jednoduché tvary, starší je mohou použít„do zoo“. Pro ty ještě pokročilejší se pak dají využít jako společenská hra – skládají se totiž na sebe a nesmí spadnout. To vše v látkovém pytlíčku, takže perfektní i na cestování, protože nezaberou moc místa. Hračky od Le toy van opět vynikají jednoduchým designem a sympatickou barevností, z jejich dalšího sortimentu mě zaujal například lékařský kufřík a vybavení kuchyně (kovávar, čajový servis...) - to vše ve dřevě.

Zvířátka v pytlíčku od Le Toy Van
Domeček - vkládačka je od jiné značky, a to Primi passi
Velký výběr od značky Le Toy Van mají např. ZDE




DONE BY DEER
Tentokrát jde pro změnu o skandinávce. Vyrábějí nejen hračky, ale také potřeby pro děti a doplňky do pokojíčků. Vzhledem k tomu, že naše slečna bude mít za pár dní půl roku, dostala od nich hlavně potřeby na stolování. Už z dřívějška máme melaminový „první jídelní servis“ z kolekce Contours v mentolové barvě (obsahuje hluboký a mělký talířek, hrníček a příbor), nyní jsme dokoupili ještě mističku, dělený talíř, hrnek s pítkem a prostírání, které je silikonové a dostatečně veliké, takže se dá použít třeba i jako podložka pro tvoření a malování. Celý sortiment používá stejné motivy zvířátek, a tak jsou jednotlivé série nádobí mezi sebou dobře kombinovatelné (na těch vánočních převládá černobílá a pudrově růžová). Stejně k tomu ladí i překližková zvířecí vkládačka, která Madlu už teď dost baví, i když zatím umí zvířátka pouze vytahovat (a místo do příslušných otvorů si je zastrkává do pusy :-))

Jídelní sada, podložka a vkládačka od Done by deer.
My jsme tuto značku nakoupili U ONDÁLKA (vyplatí se při větším
množství využít slevu z DM drogerie :-)


DETOA
A nakonec jedna lokální inspirace. Manželova rodina si oblíbila značku Detoa, a tak od nich Madla dostala už několik kousků – k žirafce (náš domácí number one!) a navlékací panence nově přibyl i náramek-štěrkátko. Já mám tuto značku také moc ráda. Opět dřevo, příjemná barevnost a HLAVNĚ jde o českou firmu z oblasti s vysokou nezaměstnaností, a takové je určitě třeba podporovat!

Madlina nejoblíbenější hračka současnosti - žirafa - je od značky DETOA



A jen tak mimo soutěž - tahle značka se sice specializuje spíše na kabelky
než dětský sortiment, ale přesto dárek od mojí sestřenice, která tvoří jako
ROSA MITNIK moc potěšil jak mě, tak Madlenku :-)


...no a tohle jsem si pod stromečkem odpustit prostě nemohla -
doposud vyráběné hračky mého dětství - plastové kostky a plavací sada


Tolik tedy k dnešním tipům. Mám jich samozřejmě v záloze mnohem více, ale některé znám zatím pouze z internetu a chodím je okukovat. Až od nich budeme mít něco doma, určitě o tom zase na základě osobní zkušenosti napíšu. Třeba se to někomu bude hodit...
Přeji všem krásný, ve zdraví prožitý a na zážitky bohatý rok 2017!

Žádné komentáře:

Okomentovat