neděle 10. prosince 2017

Píšeme Ježíškovi aneb tipy na dárky pro malé panenkomilky :-)


Taky se Vám zdá, že to nějak rychle utíká? Advent už je ve své půlce a Vánoce opravdu za dveřmi. Letos se na ně obzvlášť těším - myslím, že budou úplně jiné, než všechny předchozí v mém životě. Letos si opravdu poprvé nepřeju pro sebe žádné dárky (a vzhledem k částce, kterou jsme utratili za stavbu, se mi to tentokrát i splní! :-D). Jen aby se to všechno vydařilo pro Madličku! Loni jí to ještě bylo celkem jedno. Zaregistrovala světýlka, stromeček a že píchá, líbila se jí bimbající baňka a to bylo tak všechno. Dárky sice rozbalovala, ale obsah ji příliš nezajímal - pouze trhání papíru. Teď už je ale o rok starší, a tak mám velké plány. Už to mám všechno nachystáno. Ježíška totiž není radno podceňovat. A než se nervovat na poslední chvíli a okusovat nehty, zda seženu/neseženu, začala jsem na konci léta už pomalu přemýšlet, co by to chtělo, na podzim hledat v nekonečném moři zboží na internetu to jediné a pravé... no a teď už je to všechno doma. Nakoupila jsem Ježíšky i za babičky a dědečky, aby to měli bez práce :-)
Předpokládám, že Vy, rodičové malých dětí, jste na tom podobně a jste již plně připraveni, a tak Vás tento článek asi moc nevytrhne. Ale třeba se mezi vámi najdou i tací, kteří ještě tajnou skříň nestihli zcela naplnit a mají doma holčičku ve věku Madly, nechce se jim lámat si hlavu (nebo na to nemají čas) a trocha inspirace se jim šikne. Nebo klidně na nějakou jinou příležitost (narozeniny, Valentýn...). Tady je, za pět dvanáct (omlouvám se, ale na některé balíčky ze zahraničí jsem čekala, až dorazí, abych je mohla nafotit), ještě několik mých tipů z Ježíškovy dílny 2017 :-)

Na úvod podotýkám, že máme doma holčičku ze všech nejholčičáčtější, takže u nás ve velkém frčí panenky, móda a kreativní činnost. Aneb alespoň nějaký svůj gen jsem předala a teď se z toho neskrývaně raduju!



REALISTICKÉ MIMINKO
U nás letos dárek number one. Jsem přesvědčená o tom, že i kdyby pod větví nebylo vůbec nic dalšího, Madla bude nejšťastnější tvor na planetě. Divila jsem se, jak je dítě, které ještě samo cucá mlíko z prsu, schopné se s láskou starat o panenku, krmit z lahve, vozit v kočárku a přikrývat v postýlce peřinkou. Ale je to tak. Jásá nad každým obrázkem mrněte na obalu kojenecké vody a plenek. Když jsme na návštěvě, kde mají panenku-novorozence, okolní vesmír pro ni přestává existovat. A tak dostane od Ježíška vlastní. Už totiž dobrý měsíc chodí a všude vyřvává, že si přeje "mimíííí". Toto je panenka Bimba od španělské značky Antonio Juan a objevila ji moje máma. Zamilovaly jsme se obě. Má 39cm, takže je podle mě velikostně ideální pro malé dítko. Váží navíc pouhých 450 gramů. Má měkké tělíčko, pouze končetiny jsou vinylové, takže je krásně ohebná, prostě k pomuchlání. Nemám ráda hračky na baterky a mrzelo mě, že všechny s měkkým bříškem měly nějakou "funkci" navíc, ale tahle naštěstí jen pláče (a jde to vypnout!) a dudlíčkem se utiší, tak si myslím, že by se to mohlo líbit. Jak jsem alergická na růžovou, tak tenhle obleček mě prostě nadchl. Posuďte sami :-)










ČAJOVÝ SERVIS a KUFŘÍKY
Předpokládám, že další dárky už jsou spíše do počtu, ale... ehm... já si taky potřebuju celý rok s něčím pěkným hrát a do tohohle jsem se zamilovala (popravdě se z něj roztekla i moje mamka a ségra!), tak snad se naší malé pečující mamince bude taky líbit :-) Je celý kovový, takže by měl i něco vydržet, zabalený v krásném kartonovém kufříku s motivy zvířátek. Značka Sass and Belle je v této oblasti opravdový mistr. A opět - na to, že nemusím růžovou, toto jsem si nedokázala odpustit!
Aby na rozkošných miniaturních talířcích měla co servírovat, dostane ještě krájecí potraviny. Dělají se v milionu provedení, já jsem trvala na dřevěných. Ty naše jsou z Lidlu. Není to tedy bůhví jaká designovka, ale máme doma z tohoto řetězce už několik dřevěných hraček a musím říct, že kvalita i cena jsou supr a špatně také nevypadají! :-)
Ze stejné série Sass and Belle jsme pořídili i sadu kufříků, které mají podle mě široké využití a v žádné domácnosti by neměly chybět. Takhle jí to bude spolu hezky ladit!








KNÍŽKY


Ptáček a lev (Marianne Dubuc) - Tato knížka je možná mezi rodiči celkem známá, ale kdyby náhodou ne, krátce představím, moc mě totiž zaujala. Je to jednoduchý příběh o lvovi, který zachrání zraněného ptáčka a umožní mu u něj doma přečkat zimu, než se jeho kamarádi vrátí z teplých krajin. Zažívají spolu spoustu krásných chvil. Na jaře se ptáček přidá ke svým druhům a lev zůstane sám a je mu smutno. Uplyne celý dlouhý rok a znovu nastane zima. Shledá se znovu se svým malým kamarádem? :-) Textu je v knize opravdu málo, doslova pár vět nebo hesel, což je podle mého názoru ideální pro malé dítě, které má rádo knihy, ale nevydrží dlouhé čtení, chce hlavně listovat a koukat na obrázky. Ty jsou skutečně půvabné, někdy velmi minimalistické, ale naprosto výmluvné. Příběh mě dojal a moc se těším, až budu Madle vysvětlovat, co je to přátelství :-)









Alle vier jahreszeiten - myslím, že tato kniha je u nás prakticky neznámá, v češtině ani nevyšla. Já ji mám německy. Podotýkám, že z hodin němčiny si pamatuju asi tak dvacet slov, ale v tomto případě to vůbec nevadí, kniha totiž o textu opravdu moc není. Objevila jsem ji díky Instagramu autorky, německé ilustrátorky Katrin Wiehle, a hned mě zaujala. Je totiž o ročních obdobích. Toto téma bylo zpracováno snad milionkrát, ale v téhle verzi velmi jednoduše, tak, aby to pochopily i nejmenší děti. Jedná se o leporelo o několika stránkách, přičemž každému období jsou věnovány 3-4 strany. Jedna dvojstrana vždy představuje stejnou krajinu okolo domu a jak se proměňuje během jara, léta, podzimu a zimy. Ukazuje přírodu, lidské činnosti, zvířata a typické předměty. Další stránka je pak doplněním této hlavní dvojstrany. Kniha je celá vyrobená z recyklovatelného materiálu a tištěná přírodními barvami, což je na jednu stranu pro mě, jakožto milovníka "zelených" věcí super, na stranu druhou mě trochu mrzí, že bílá barva kvůli tomu není bílá, ale jakoby šedobéžová a některé obrázky jsou tím pádem méně zřetelné. Ale samotné ilustrace mě opravdu nadchly (stejně jako celá práce Katrin Wiehle, kterou určitě zkoukněte!). Myslím, že pro základní pochopení ročního cyklu je toto ideální kniha. Snad se bude líbit.






Madlička najde pod stromečkem ještě nějaké další knížky, ale vzhledem k tomu, že mi přišly notoricky známé, tak už je neuvádím. Ale myslím, že knih prostě není nikdy dost, i kdyby na chleba nebylo! :-D

Tak, to je pro dnešek vše. Přeju Vám všem, ať se Vám podaří vybrat to nej pro ty vaše milované, ať se vyhnete nákupním horečkám a davovému šílenství a ať si zbytek adventu užijete v pohodě a vaše dárky potěší! :-)


6 komentářů:

  1. Mai,
    ty jsou krásné, já je chci :)
    Ale letos to bude zatím jen o pichlavosti stromku, bimbající baňce a koštování papíru.
    Ptáček a lev je top, chci jí. Sadu šálků chci taky a ve finále chci i kufříky :D
    Ale knihy jsem taky koupit musela. 3! Nákup krásných dětských knih je asi posedlost :)
    Nádherné tipy tu máš, za rok se mi budou hodit, díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukam, ze nejsem jedina, kdo vybira darky podle toho, s cim by si sam rad hral :-D.
      Ano, knihy jsou posedlost, kdybych mohla, utratila bych za ne kazdy mesic milion, na trhu je tolik krasnych! Jake tituly budou letos u vas doma? :-)

      Vymazat
  2. Pod tu posedlost knizkama se podepisuju! Rozka jich ma pripravenych 5 a to jsem se hodne krotila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jake dostane? Najit neco poutaveho pro uplne male deti neni az tak jednoduche, podle me je mnohem vetsi vyber v tech pro starsi, takze se rada inspiruju :-)...

      Vymazat
  3. Jsou to nadherne darecky. Ty kufricky bych brala i pro sebe:-), knizky take miluju. Barca jim teprve prichazi na chut, zatimco syn je milolav odmala. Hezke dny a at prdolku potesi:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kazde ditko je holt jine. Ale mam strasnou radost, ze zrovna Madla je ctenar, na knizky jsem se totiz moc tesila. Tahle holka je proste muj clovek, moje partacka! Ja jsem z finalniho Jeziskovskeho vyberu nadsena, tak doufam, ze bude i ona. Uz se tesim, az si spolu budem s tim vsim hrat pod vetvi! U babicky bude jeste Duplo domecek, at to nema vsechno naraz. A na ten se tesim taky strasne moooc! :-)

      Vymazat