středa 14. března 2018

Low-cost svítidlo...


 Určitě znáte ten pocit, když jdete do obchodu s designem, tři čtvrtiny věcí se vám tam líbí a minimálně dva nebo tři kusy chcete mít doma okamžitě. No, ono vlastně do toho obchodu ani nemusíte, stačí, když na Pinterestu nebo jinde sjedete novinky z Muuto, Ferm living a jiných podobně návykových značek... jenomže pak otevřete peněženku a zjistíte, že prostě asi až jindy...
Člověka to štve. Na druhou stranu nedostatek financí v sobě nese i pozitivní aspekt, a to ten, že probouzí kreativitu. Minimálně u mě to tak funguje. Co se ušetřilo, vrazilo se do opravy auta a já přemýšlím, jak to doma zase trošku vylepšit. Ze všeho nejvíc mě rozčilují ty neustále ze stropu trčící dráty a na nich pověšené žárovky (a opravdu teď nejde o Edisonky :-D...). Takže jak to udělat, aby to nic nestálo? Nebo aspoň co nejmíň?
V ložnici jsem měla od začátku celkem jasnou představu, co by se mi k cihlové zdi líbilo. Chtěla jsem černé drátěné svítidlo s pěknou velkou žárovkou. Jenže zkuste to vysvětlovat doma, když naše kotelna ještě stále vypadá jako kůlnička na dříví a střecha by taky nutně potřebovala vyspravit. A dyť to přece svítí, tak co jako?! Nakonec jsem tedy sáhla po jiném řešení. Naši měli roky na půdě košatinu. Ze svého prvního bytu. V osmdesátkách jim zdobila právě ložnici. Pak už se nějak nehodila. Až nedávno ji objevila ségra. Chtěla ji dát k sobě domů nad postel (a uznávám, že k jejímu venkovskému stylu by byla docela přesná), ale nakonec se zamilovala do bílého Norma a byla to jasná volba. Až se nakonec stalo, že jsem se rozhodla dát tomu vyplétanému stínidlu šanci sama. Bylo ale prostě moc osmdesátkové. A tak jsem chvíli dumala a pak na něj naběhla se štětcem a balakrylem (jako vždy!)
Ale řeknu vám pravdu, chvíli mi to trvalo, než jsem udělala první tah. Představivost mám sice dobrou - když přijdu ke klientovi, většinou se podívám do místnosti a už se mi to rýsuje v živých barvách - ale tohle bylo přecejen trošku jiné, protože žádné 'undo' nebo 'back' se nedalo zmáčkout, o to spíš, že hranice mezi dobrým výsledkem a průšvihem tu byla taky hodně nezřetelná. A tak jsem si trošku musela pomoct malířskou páskou. Oblepila jsem plochy, které jsem si pomýšlela přeměnit na bílé, pak si to položila v obýváku na skříňku a dva dny to pozorovala z dálky jestli jako jooo...

Příprava...


Až jsem se utvrdila ve svém původním záměru a pečlivě titěrným štětečkem všechno co nejpřesněji natřela. Manžel to pak pověsil a tady je výsledek:

Hotovo!

 
Když si odmyslím původní představu, která byla úplně jiná, tak si myslím, že s tímhle asi dokážu (nějaký pátek?) žít.
...no a to je konec příběhu o tom, jak si pletené stínidlo našlo cestu do ložnice další generace. Nebo začátek? :-)...

No a na závěr něco z rodinné kroniky:
já a svítidlo 30 years ago.
Vidíte, jak na něj hladově koukám?
Asi nám to spolu bylo souzeno! ;-)...

8 komentářů:

  1. Máji, moc mu to u vás sluší! A je to o to lepší, že má za sebou takový příběh :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji Evi, snazim se, aby vsechno u nas doma melo nejaky pribeh. Nektere jsou vesele, jine smutne, ale o tom ten zivot asi je :-)...

      Vymazat
  2. Majo, to je uzasny pribeh, hlavne kvuli te fotce na konci, ta tomu dodava uplen jiny rozmer, ja bych takove fotky nedohledala, my jich mame celkove dost malo - z detstvi, takze me pak podobne momenty udivi.
    Svetlo je ale super, tedy stinidlo, uzasny napad a skvele k vam pasuje. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji Marcelko, tak to ja mam naopak ze sveho detstvi fotek i videi spoustu a jsem za ne ohromne rada! Ale priznam se, ze zrovna u tehle fotky jsem si az nedavno vsimla, ze je tam i ta lampa ;-) Nakonec mam z ni fakt radost, i kdyz je to takova znouze ctnost :-)

      Vymazat
  3. Vypadá to super! Ty "příběhy vaší ložnice" ;-D mě fakt baví...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, diky, tak to jsem rada a slibuju, ze tohle urcite nebyl posledni pribeh z nasi domacnosti ;-)

      Vymazat
  4. Stínidlo je super! Změna části barvy a jak to nabere naprosto jiné obrátky. Opravdu, povedené dílko :)
    Pěkný den. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji za pochvalu, tesi me, ze se libi! Nad obarvenim jsem premyslela opravdu dlouho a myslim, ze vysledek je fajn :-) Preji hezky den! M.

      Vymazat