čtvrtek 26. dubna 2018

Stolování s dětmi prakticky a stylově



Od mých kamarádů často slýchám prosby na tipy týkající se hezkých a praktických věcí pro děti. Jelikož se v tomto sortimentu přehrabuju už přes dva roky a nespokojím se s kdečím, rozhodla jsem se to začít sepisovat - třeba se to nějakým novopečeným (a vybíravým ;-)) rodičům bude hodit. Tentokrát tedy něco z kategorie stolování.

Musím uznat, že dneska už vím lépe, kde hledat, a že za poslední roky se dětských jídelních sad s půvabnými motivy vyrojila kupa. Když jsem sháněla před dvěma lety pro naši Madlu, nabídka byla užší. Ale byla. Objevila jsem tehdy dánskou značku zabývající se dětským sortimentem Done by Deer a u nás doma už je to stálice. Hlavně tedy v kuchyni. Madla má od nich celou sadu nádobí. Pojďte nakouknout :-)

Puntíky forever! Skvělá mistička a první hrneček, silikonové prostírání.

Základní sada na polévku, hlavní chod... a hrnek pro "velkoše"


Praktický dělený talířek a kelímek se silikonovým kroužkem


Hrníčky jsou zmáknuté i uvnitř ;-)


Krájecí prkénko. Tvrdé a menší než prostírka. My používáme na plastelínu :-)


Kdybych si měla vybrat tři top produkty, tak za mě je to miska - lehká, praktická, vhodná na cokoli. Dále dělený talířek - hlavně na svačiny supr věc, kostičky chleba se nerozmočí ve šťávě ze zeleniny. No a nakonec prostírání - je ze silikonu, takže nádobí na něm neklouže a navíc se výborně udržuje. Veškeré nádobí je vhodné do myčky, což je super. Melamin se sice nehodí do mikrovlnky, ale tu já popravdě řečeno používám zcela minimálně. Materiál toho dost vydrží. Nám zatím jídelní servis přežil všechny pády (ale je fakt, že Madla není vyložený třískač). Jediné minus jsem zatím shledala na příboru: puntíky se pomalu začaly olupovat - když do nich škrábnete nehtem, moc to nedávají. Jinak nemám výhrad. Jsou to opravdu krásné kousky, všechny produkty (i když nejde o jednu sérii) jsou designově kompatibilní a cena je podle mě taky přijatelná. Navrch přidám ještě tip: Done by deer je oblíbenou značkou na Bonami, často na ni mívají kampaně, tak když si počkáte, cena bude třeba ještě o kus nižší ;-) My máme od "deera" ještě další mimokuchyňské kousky, ale o tom třeba až jindy.

Kdyby někoho tohle zvířectvo vizuálně neuspokojilo, tady ještě pár dalších jídelních sad, které bych si dala líbit - všechny tyto sady jsou "nerozbitné" - tedy z melaminu nebo bambusu. Je to jen náhled k jednotlivým značkám, většina z nich má více než jednu designovou řadu - barevně pro holky i kluky, takže stačí jen Googlit ;-)

Petit monkey

Sass&Belle

Eef Lillemor

Rex London

A little lovely company

Buddy&bear

Esboo

Lassig

Petit collage

Love Mae

Ferm living

Engel

Babymoov

Bloomingville

Sauvinex

Skip hop

Pro větší děti pak ještě pár pěkných kousků z porcelánu:


Ellastration

Ateliér Dorda

Magpie

Všechny zmíněné značky se dají sehnat na českém trhu. Určitě je jich ještě mnohem více, zmínila jsem jen ty, které mám v povědomí, nebo přímo některé kousky z jejich sortimentu doma máme.

No a na závěr ještě druhé velké téma a to je ubrus. Ano, řekněme si to upřímně: ty látkové nemají u stolu s dítětem dlouhého trvání. Takže ačkoli jsem si myslela, že na stole NIKDY nebudu mít tu hnusnou igelitovou věc, představy brzy vzaly za své. Jeden velký jídelní stůl v obýváku (pracovně mu říkám 'sváteční') tedy zůstal parádní - s textilním ubrouskem uprostřed - ale ten každodenní jsem prostě ochránit před Madlou a jejími prvními jídelními pokusy musela. Tak alespoň aby to tedy nebylo tak kýčovité, dlouho jsem se ohlížela po přijatelně pěkném ubrusu. No, moc jich na trhu není. Ale ten 'svůj' jsem nakonec přece našla. Jedná se o metráž z Jysku. Mají ji v několika barvách. Mě nejvíce zaujala tato ledově modrá. Dala jsem za něj krásné dvě stovky a řeknu vám - přežil zatím vše: Madlu i mé řádění s barvami na textil :-) A co že jsem na ten textil tvořila? O tom se už brzy samozřejmě dozvíte!

Tak dobrou chuť! Dětem i vám! :-)



9 komentářů:

  1. Krasny vyber!k tem porcelanovym bych jests pridala set od mmmoje - zlate ceske rucicky a nerozbytne mame od petite & mars s jeleni rodinkou a jsou take krasne ;)

    OdpovědětVymazat
  2. My měli bambusovou misku a lžičku. Tak od roka a pul jedeme porcelánové a nerozbilo se nic :) Nedávno jsem přemýšlela na děleném tácku...je to praktické na údržbu? :)
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nas doma s udrzbou zadny problem, vse je oble a jde krasne vymyt. Navic se to da strcit i do mycky ;-) Deleny talirek je muj nejoblibenejsi, Madla casto miva na svaciny ruzne 'smesi' :-)...

      Vymazat
  3. http://www.vivaporcelan.cz/detsky-porcelan/talire/hluboke-22cm/talir-hluboky-22cm-dasenka.htm u nas se ji nejradsi z "haf"

    OdpovědětVymazat
  4. jo a silikonovy prostirani mame vsichni z jj rabbit, kluci maj od nich i hrnky s tucnakem uvnitr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tipy i Vam! Hrnky se schovanym zviratkem jsou vyborny napad! ;-)

      Vymazat
  5. Krasne kousky ke stolovani mate, moc se mi libi ty sloni vecicky, dobrou chut i vam:-). M.

    OdpovědětVymazat