neděle 6. května 2018

Renovace 2018 / Díl 1. - obývací skříňka



Tak! A mám tu pro Vás první vstup z mého letošního renovování. Tohle je tedy renovace zatím jen částečná - musela jsem doma totiž udělat nějaká škatulata (rozumějte Madla už nutně potřebovala úložné prostory v pokojíčku, a tak jsem jí z obýváku věnovala velkou knihovnu Expedit) a místo ní zbyla díra, takže dočasně tam bude tato skříňka, než stihnu dokončit její sestru, která tu pak bude definitivně. No a tahle kráska se pak ještě dočká nového povrchu a taky bude zaujímat čestné místo v obýváku, jen jinde. Takže zatím jsem zrenovovala jen dveře, protože ty vypadaly tak strašně, že bych je v obýváku nerozdýchala. Posuďte sami:




Jako Mikymauzové s šedesátkovým espritem pěkní, ale prostě ne-e. Původní záměr byl tedy pouze sundat je dolů, k čemuž mi manžel opatřil benzín, ale neklaplo to. Papír i lepidlo už totiž za těch čtyřicet, padesát let stihly degradovat natolik, že to šlo škrábat jedině nožem, a i to blbě. Navíc se ukázalo, že pod nálepkou je samozřejmě povrch o něco tmavší. Takže znova a lépe. Musela jsem zavolat na pomoc svoji dobrou kamarádku opalovačku a to teprv byla jízda. Ukázalo se, že nátěr jde sloupnout úplně parádně a pod ním se navíc objevil jakýsi sololit, takže se mi vzápětí vyrýsovala šance dát dvířkům úplně novou barvu. 







Nejprve ale bylo třeba povrch zatmelit - tedy v místech, kde jsem špachtlí hrábla trochu víc - a přebrousit. Toto jsem opakovala několikrát. Pak teprve přišla na řadu barva. Chvilku jsem váhala. Zůstat u šedé? Bílou a černou jsem zavrhla vzhledem k barvě samotné skříňky a stěny za ní. Nebo že bych zkusila nějakou retro pastelku? Dva dny mi to uzrávalo v hlavě a nakonec to dopadlo na kombinaci světle žluté a šedivé. V hlavní roli opět starý známý Balakryl. Miluju ho! Mám doma pár plechovek a vzájemným mícháním si dělám vlastní požadované odstíny. Tentokrát jsem do původní kanárkové žluti nalila hooodně bílé a dosáhla tak příjemného retro odstínu. Šedou jsem tvořila z černé a bílé, zkoušela a zkoušela tak dlouho, až to bylo ono. No a tady je výsledek :-) Skříňka už se u nás zabydlela. Hned jsem ji zkamarádila se starým psacím strojem, který má úžasnou ledově modrou barvu, a hromadou kytek, protože to je teď aktuálně moje velké téma: udělat si to doma zelenější.


Zatím tedy pouze tato jednoduchá fotodokumentace, bez okolí, bez kontextu, protože na něm teprve pracuju. Prázdnou stěnu hodlám zaplnit kompozicí z obrazů, kterých mám teprve pár. Ale jsou to poklady! Po původních majitelích. O tom zas až někdy... 


...








15 komentářů:

  1. Parádní! A ta původní dvířka by se mé dceři moooc líbila ;-D...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a proto jsem to honem rychle přemalovala, než si na to Madla stihla udělat názor! :-D

      Vymazat
  2. Pekny kus prace! Ja ale vzdy sklouzavam na kreslo, pokud je na fotce. Ta latka je uzasna. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Jo, je pravda, že křeslo (tedy křesla - jsou totiž dvě) mě i po čtyřech letech baví stále stejně. Vybrat látku na očalounění mi tehdy trvalo hodně dlouho, ale toto rozhodnutí se ukázalo jako správné. Je to Lavmi. Jes, aj lavit! :-)

      Vymazat
  3. To je krása, moc to skříňce v novém kabátku sluší :)) A taky jsem zvědavá na to okolí! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! :-) Jooo, na okoli se zatim usilovne pracuje. Predpokladam, ze celkove doladeni jeste chvilku potrva, ale budu pravidelne podavat zpravy! ;-)

      Vymazat
  4. Maji, posílala jsem balíček a i email, došel v pořádku? A co velikost? mohla bys mi prosím odepsat na email? Díky Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, moc se omlouvam za zpozdeni, Tvoje zprava nejak zapadla, objevila jsem ji az ted. Saticky dosly v poradku a jsou paradni, moc dekujeme! :-) Vice v mailu, uz ho tam mas! ;-)

      Vymazat
  5. Super premena :-) ja takéto môžem, skrinke to veľmi pristane :) A tie nálepky ma vrátili do detstva :-D :-) pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, me taky, ale v obyvaku bych je mit fakt nechtela :-D :-D Jinak dekuji za pochvalu! ;-)

      Vymazat
  6. Nádhera, ta renovace se fakt moc povedla ... Marki

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat