pátek 9. listopadu 2018

Dětské knihy: Rok, který vás bude bavit



Znáte sérii Rok? Jde o polskou sérii leporel pro malé děti, z níž tři vyšly nedávno i u nás. Za tu chvíli už se staly celkem profláklými, protože opravdu stojí za to. Kdo se s nimi ještě nesetkal, nakoukněte :-)

V této sérii zatím vyšlo celkem šest dílů: Rok v lese, Rok ve školce, Rok na vsi, Rok ve městě, Rok na trhu a Rok v říši kouzel. Každý z nich nakreslil jiný ilustrátor. V Česku jako první vyšel díl Rok v lese, následně Rok ve školce a Rok na vsi (nebo také Rok na farmě). U nás doma nejprve přistál ten nejstarší z nich, za což velice děkujeme tetě Zuzce, která ho Madlence věnovala. Ihned se zařadil mezi její top tituly, měsíc v kuse nechtěla po večerech "číst" nic jiného, dokonce zapomněla i na svou nejmilejší malou Aničku (více o ní TADY). To slovo "číst" dávám do uvozovek záměrně - ono tam totiž ke čtení moc není. O to lépe. Můžete vyprávět. Vytvářet si vlastní příběhy. Domýšlet si. Hledat detaily. Hned na úvodní stránce je totiž obrázkový seznam všech "hrdinů", kteří v lese žijí. Plus něco málo o nich. Každý večer si vybereme jednoho z nich a pak hledáme na jednotlivých obrázcích, co dělá v průběhu celého roku. Jestli v zimě spí, nebo loví, jestli je samotář, nebo hned zjara touží po samičce a mláďatech. Koho chce sežrat. Kdo chce sežrat jeho... prostě tak nějak obecně o životě v přírodě. A co víc - nádherně umělecky zpracováno. Na velkém formátu a v leporelovém provedení, které vydrží (skoro) všechno.




Knížka nabízí spoustu vtipných detailů

Jedna stránka se odehrává v noci, takže je patrné, kdo spí a kdo loví...

Druhý díl, který máme aktuálně půjčený od mé ségry, se jmenuje Rok ve školce. Vlastně technicky nejde tak úplně o rok, ale o školní rok. O prázdninách je totiž zavřeno ;-) Co dělají děti v září? Jak slaví Haloween, Vánoce, Velikonoce? Jak připravují divadlo pro prarodiče nebo karneval? A co vůbec celé dny dělá ten pan údržbář? Opět moc povedená kniha, ve které se děti seznámí s tím, co to vůbec ta školka je a jak funguje. Scény se odehrávají v několika místnostech, které na sebe hezky navazují, a také v zahradě. Bonusem je pak dvojstrana s plánkem města, aneb jak se pan údržbář dostane do práce? U nás tohle čtivo frčí poslední týden a myslím, že ještě chvíli určitě bude. Rozhodně doporučuji!


Začátek nového školního roku

Co vy a Haloween? Slavíte, nebo vám vadí "amerikanizace?"

Jako milovník Vánoc jsem nemohla nenafotit tuhle dvojstranu ;-)

Dostane se pan údržbář do práce?


Perfektně vybavená školka i s plošinkou pro vozíčkáře ;-)

Hurá, prázdniny jsou tu! Tak na  viděnou v září!

Třetí česky vydaný díl jsem zatím v ruce neměla, takže nemůžu hodnotit, ale vzhledem k úspěchu předchozích dvou si myslím, že ho časem taky pořídíme, protože tyhle velkoformátové knihy s množstvím detailů jsou Madlenčiny vůbec nejoblíbenější a dá se k nim vracet stále dokola. A co Vy? Máte doma některou z výše uvedených? A nebo novinkovou Rok na farmě? Jaký sklízí úspěch? Těším se na Vaše reakce! A příště už slíbený seznam knížek, které letos Madla najde pod větvičkou ;-)...

Žádné komentáře:

Okomentovat