úterý 3. prosince 2019

Dopis Ježíškovi aneb tip na dárek pod stromeček


V jednom z minulých příspěvků jsem zmiňovala, že už pomalu píšeme dopis Ježíškovi. Tedy, lépe řečeno, vše už máme dávno promyšlené, jen ten fyzický akt 'psaní dopisu' jsem nechávala záměrně až na Advent, jednak proto, abych měla pro Madlu nějakou vánoční aktivitu, a taky proto, že chceme dopis rovnou odnést do Ježíškovy schránky na vánočních trzích. A po čem že to letos Madla tak touží?

Ano, po nové kuchyni! Zatím vaří v provizoriu vytvořeném na malé skříňce z Ikea. Má tam šuplík na náčiní, jednu plotýnku vytvořenou z dřevěné podložky pod hrnec a poděděnou mikrovlnku. Uznávám, trochu staromládenecká kuchyně. A jelikož naše dcera vaří a peče často a moc ráda (a ještě raději to servíruje), je načase pořídit něco víc na úrovni. A jaká by taková vysněná kuchyně měla být? Tak prý musí mít hlavně dřez! Ten totiž teď nemá vůbec. A taky pořádný sporák, aby se dalo vařit v několika hrncích najednou. A troubu. A ledničku. Tohle jsou požadavky Madly. Víc než dost, že? A co teprve, když se do toho přidají i požadavky mámy? Musí být dřevěná. Ne přeplácaná. Jelikož bude stát v naší kuchyni, měla by k nám do bytu barevně a stylově aspoň trochu zapadat. A v neposlední řadě by měla mít minimálně malou pracovní plochu na krájení. Věřte, nebo ne, když jsem se do problematiky víc ponořila, zjistila jsem, že krásných kousků je spousta. Ale právě pracovní plocha je to, co většina dětských kuchyněk zcela postrádá. Nechápu. Přitom v opravdové kuchyni je to skoro nejzásadnější prvek! ... no a pak taky ta lednice. Lednice je nádstavba a luxus.

Řeknu Vám, zapotila jsem se pěkně! Ale nakonec jsem ji našla. Tu pravou a jedinou! Má všech 'pět pé' a dokonce ještě něco navíc. Svítící digestoř, kávovar a navrch sadu hrnců (o ty Madla taky moc prosila, takže se mi to báječně hodí!). Jako uznávám, že cena není nejnižší. Na druhou stranu je fakt, že vaření je jedna z jejích top aktivit a že než mít doma tisíc nových zbytečných krámů, to už radši jeden a pořádný. A tak jsme se na něj složili celá rodina a krom kuchyně a propriet k ní už bude mít Madla pod stromem jen knížky a možná nějakou tu vzdělávací hračku. Tak se na ni pojďte podívat, na tu vyvolenou.

Je od značky Hape a jmenuje se All in one. Už stojí dva měsíce doma v garáži. Zatím tedy v demontu, aby Madla nechytla podezření, co v tom kartonu je. Líbil se mi její jednoduchý design, na druhou stranu není úplně strohá a červené úchytky z ní dělají dětskou kuchyňku, ne jen nějakou zmenšeninu té skutečné. Dole je trouba, lednička a myčka (myčka bude zřejmě zároveň skříňkou na nádobí). Na ploše je dřez, vaření i kousek místa na přípravu. Nahoře je digestoř, mikrovlnka a kávovar. Zboku malinká tabule na psaní křídou. Vrchní díl není celistvý, ale část je otevřená, a tak si myslím, že když by se otočila do prostoru, může z něj být zároveň výdejní okýnko restaurace nebo kavárny. Ba co víc - v naší kuchyni máme podél stěny jediný volný metr místa. Tahle linka má 97cm. Jsem spokojená. Snad bude i Madla :-)


Hape - All in one. Ta jediná a pravá pro nás!

Hape - detail boku s tabulí



Ale protože jsem hledala a vybírala dlouho, připadá mi škoda se s Vámi nepodělit o další pěkné kousky. Třeba se někomu budou taky hodit.


Kdybych se nerozhodla pro Hape, asi bych šla do této. Gourmet pink od značky Legler. Nejsem sice moc fanda do obloučků, ale jinak je podle mě fakt hezky zmáknutá jak po stránce designové, tak i funkční.Navíc má i pračku. A toho úložného prostoru!


Kuchyňka Macaron od značky Janod. Než jsem objevila Hape, tato byla dlouho mým favoritem. Designově zdařilá,
líbil se mi její retro nádech a měla Madlenčinu vytouženou ledničku, navíc i s mrazákem a k tomu hromadu propriet.
Ovšem zas ta pracovní plocha...


Small foot - premium. Co do funkčnosti velmi podobná té naší Hape. Místo ledničky má pračku (i když lednička
se podle mě v kuchyni hodí víc). To je jen taková malá ukázka, jak se dá stejná věc udělat dvakrát jinak.  Mně připadá vizuálně už trochu zbytečně ukecaná.  Ale kdyby se sjednotila alespoň ta roztříštěná plocha za digestoří nějakým pěkným minimalistickým obkladem, asi by se taky dala :-)



Tady ještě něco pro ty z vás, kteří mají domácnost zařízenou v provence nebo vintage stylu a rádi by jej dodrželi i v případě hrací kuchyňky...


Kuchyňka Countryplay od značky Bigjigs. Úložných prostor tedy moc nemá, ale krásná je!


Kidkraft - model Prairie. Opravdová romanťárna, ale v mezích vkusu :-)


Aga4kids - kuchyňka Snowflake. Tak tahle má všechno. Troubu i mikrovlnku, ledničku - navíc
s tabulovou plochou a tvořičem na led. Dokonce telefon! Možná má toho naopak až moc.
Myslím, že ty malůvky vzadu už být nemusely, dětská kuchyně se velmi rychle zaplní i bez nich.
Ale jinak podle mě zdařilý kousek do romantického interiéru. O něco méně vytuněnou a podstatně
levnější verzi má Bino a jmenuje se Provence.


Tolik tedy ke kuchyním, které obsahem více či méně splňovaly dceřiny požadavky (a většina z nich i ty moje). Pro méně náročné uživatele, co do prostoru a vybavení (ale o to víc co do designu), tady přikládám ještě pár dalších kuchyněk. Skříněk na ukládání mají opravdu pomálu, ale jsou vizuálně tak zdařilé, že by na ně člověk mohl koukat od rána do večera (třeba místo akvárka s rybičkami!) a nebo se s nimi alespoň pomazlil. Tohle jsou opravdové šperky do vašeho interiéru...



Kuchyňka Vintage od Vilac. Svými zakřivenými tvary mi trochu připomíná nábytek z pohádky
o králíčku Bingovi :-) Trochu až na hranici absurdity, ale je rozhodně originální!


Kitchen Combo od značky Brio. Jednoduchá, čistá, krásná. Jen kdyby měla nahoře aspoň poličku...


Little dutch - Tiamo collection. Moc se tam toho nevejde. Ale je to roztomilost sama!


Aga4kids - kuchyňka Adrianna. I tady platí, že v jednoduchosti je krása.
Navíc v pudrově růžové se zlatými detaily. Třikrát ach!


The kitchen od značky Flexa. Co dodat. Ne náhodou tahle frajerka vyhrála Red dot award.
A ta barva!!!


Tady ještě inspirace, jak jde pěkně v jednom duchu vyřešit hraní pro holčičky i kluky.
Kuchyňka, dílna a obchůdek. Brala bych je všechny!


Teď něco jen tak pro inspiraci. Tuhle kuchyňku a jí podobné vyrábí na míru vašim požadavkům jakási
paní Macarena Bilbao z Kanárských ostrovů. V malém objemu, ručně, z certifikovaného dřeva. V různých barvách
a velikostech. Rozhodně mrkněte na její stránky - krom kuchyněk nabízí i prodejní stánky, kosmetické stolky,
domečky a nábytek pro panenky a mnoho dalšího. Opravdu krásná práce!


... no a nakonec kuchyňka Ikea. Tu snad představovat vůbec nemusím, má ji doma každý druhý.
Asi proto jsem ji v rámci Ježíška zavrhla, i když poměr cena a výkon je - jako u všeho Ikea - prostě dobrý.
Kdybych ovšem měla čas a energii, možná bych do ní nakonec šla a zkusila ji trošku hacknout.
Třeba jako na tomto obrázku. Podle mě hodně zdařilá verze od Hello hello.


A co u vás doma? Už jste napsali Ježourovi? Co přinese vašim dětem? Budu ráda za zajímavé tipy na pěkné a kvalitní hračky. Klidně i na takové, které už u vás doma nějakou dobu fungují a osvědčily se! Přeji vám všem pěkný začátek adventu!






2 komentáře: