neděle 15. října 2017

Pokojíček pro Madlenku podruhé

Tak dneska opět povídání o mém dlouho nakousnutém projektu, a tím je pokojíček pro naši dceru. O tom, jak bude rozvržený, už jsem se rozepisovala před časem. Ale jak bude vlastně vypadat?

Inu, seděla jsem nad tím poměrně dlouho (no, spíše tedy ležela, kojila a sjížděla Pinterest :-D). Tím, jak se pohybuju v oboru a pokojíčky jsou pro mě denním chlebem a tuším, co je na trhu k mání, mám trochu problém nenacpat to tam Madle úplně všechno. Naštěstí budget mě trošku krotí. Takže zadání bylo jasné: nadčasové, genderově neutrální, milé, střídmé a ještě k tomu levné. Tak držte palce.

Co se barevnosti týče, v celém našem bytě se držím hodně při zemi: černo-bílo-dřevovou jen občas doplním barevným kouskem. V pokojíčku to ale bude jinak, tam bych ráda vpustila trochu toho veselí. Ovšem s mírou. Rozhodla jsem se pro barevnou kombinaci mentolové a žluté (těch tam bude nejvíc, kdyby náhodou časem přibyl brácha), ale abych Madlence neupřela aspoň trochu toho holčičáctví, v detailu a na doplňcích použiju kromě toho i pudrově růžovou. Ještě si trochu pohrávám s korálově červenou, má takovou retro atmosféru a moc se mi líbí, ale zatím ji mám v záloze a uvidíme, jestli na ni taky dojde...

Nicméně aby to nebyl zas moc velký cirkus, všechno se to opět usadí známou černo-bílo-dřevovou. Nábytek hodlám použít převážně bílý, něco bude i v dubu. Vzhledem k rozpočtu budu hodně recyklovat. Po bývalé majitelce nám tu zbyla obří šatní skříň z dubové dýhy, což se mi perfektně hodí, navíc je i tvarově neutrální. Jediné její současné minus je povrchová úprava nápadně připomínající dobu normalizace, k čemuž ale hodlám přizvat opalovačku a brusku, tak uvidíme, jestli se nám s tím společně podaří něco vymyslet (a hlavně KDY!). Na uschování hraček a knížek hodlám použít knihovnu Expedit z Ikea, kterou máme aktuálně v obýváku (tam ji nahradím dalším perfektním retro úlovkem čekajícím ve sklepě, na který se už moc těším). Tenhle evergreen je podle mě do pokoje ideální - police mohou zůstat otevřené, a nebo se opatří boxy a je hned uklizeno. Na knihovnu bude navazovat pracovní stůl v délce vhodné pro dva školáky... aktuálně spíš pro maminku a její šicí stroj, neb Madlenka pro svoje 'pisy pisy' asi bude ještě pár let využívat malý dětský stoleček. Zvažuju nad pracovní plochu zavěsit několik uzavřených skříněk na kancelářské/školní potřeby, ale to má čas. Co bych ovšem chtěla pořídit úplně nejdřív, je postel. Ano, bude domečková! A nejen proto, že teď ohromně frčí. Zjistila jsem, že Madla schovky miluje,takže část kostry zřejmě zacloním nějakou hezkou textilií a vytvořím jí pelíšek. Přikláním se k variantě s matrací přímo na zemi, což je fajn z bezpečnostního hlediska (nebudu muset řešit bočnici) a časem možná na ni dám ještě jednu, čímž vznikne příležitostné spaní pro hosta/mámu/tátu/sourozence. Tento základní nábytek pak ještě podle potřeby doplním háčky a policemi.

Základní varianta pokojíčku pro jednoho obyvatele...

... a verze pro dva :-)

Takže tolik k základnímu vybavení. No a pak přijde na řadu to, co miluju ze všeho nejvíce, a to jsou právě dekorace a doplňky. Shlédla jsem se v puntíku. Už dávno. A moje láska stále trvá. Puntíky v našem pokojíčku budou pouze na jedné stěně a budou černé na bílém podkladu. Protější stěnu plánuju mentolovou, zbytek bílý. Na podlahu přijde barevně neutrální koberec, vypadá to na holubí šeď (nejvíce by se mi líbila bílá, ale jsem realista a myslím, že i s tou šedou se asi pěkně nadřu, aby vypadala obstojně i po útoku upatlaných rukou a nohou...). Plánuju do pokojíčku umístit můj kanárkově žlutý sedací vak, který už je součástí naší rodiny velmi dlouho, prostěhoval se se mnou všemi studentskými priváty až do vysněného hnízda, a tak bude mít čestné místo... co však dělá z obyčejné místnosti dětský pokojíček, jsou hlavně ty drobné maličkosti jako lampičky, plakáty, textilie, hračky. Prohledávám zajímavé adresy a píšu si wishlist. Něco málo z něj jsem si odškrtla po Madlenčiných prvních narozeninách, zbytek budu dokupovat postupně, jak budou finanční možnosti dovolovat. A co že jsem tedy vybrala? Tady je malá ochutnávka:




1 - domečková postel od Lucky limit
2 - noční LED lampička mráček od Little lovely company
3 - plánovaná barevnost: mátová-žlutá-pudrová-korálová
4 - látkový metřík kaktus od Guimo
5 - svítící bavlněné balónky od Balldesign
6 - plakát The moon od Lilipinso
7 - textilní koše na hračky od Bigpig
8 - silikonové stínidlo závěsné lampy, prodává creative-cables.sk
9 - polička na knížky (původně na kořenky :-)) Bekvam od Ikea
10 - věšáček Bunny face od Petit monkey
11 - blackoutové závěsy v šedé barvě (dostupné v prodejnách s metráží)
12 - plakát Lapin od Lilipinso
13 - lampička Fubbla od Ikea
14 - rostoucí židlička (váhám nad značkou: Woodpartner, Hajdalánek, Stokke, Jitro... poradíte?)
15 - překližkové krabice na Duplo (budou v knihovně Expedit)



Tak tolik zatím moje představa a uvidíme, jak to dopadne. Do realizace už jsme se pustili. A ačkoli to bude zřejmě běh na dlouhou trať, strašně moc se na to těším. Až to tam všechno naskládám. A jak budou Madle svítit očička radostí, až to tam zabydlí. Ona a její hračky!


6 komentářů:

  1. Super vymyšlené, hlavně ty barvy, takhle bych jednou chtěla pokojíček pro Emu.
    Jen nechápu trend domečkových postýlek. Na hraní super, ale na spaní? Vždyť jsou děti pak hned u země, kde se nejvíc víří prach. Třeba pro alergiky je to to úplně nejhorší. Navíc ta matrace ani pořádně nevětrá.
    Ale jinak je to super koutek, takový, jaký bych jako malá hned brala. Ema ji bude mít taky, ale ve svém hracím koutku. Na ten zařizovací stav se už neskutečně těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se taky moc tesim na prispevky o vasem pokojicku! :-)
      Co se tyce toho spani na zemi, souhlasim s tim, ze z dlouhodobeho hlediska to asi neni nejlepsi - argument s prachem a se spatnym odvetranim je na miste. Ale pro zacatek to tak chci udelat, aby se naucila, ze postel nekde zacina a konci a ty pady nebyly moc bolestive. Potom na to soupnu zrejme druhou matraci jakozto pohotovostni pro dalsi space. Ono je stejne otazka, kdy k tomu spani v pokojicku skutecne dojde, Madla zatim nevypada, ze by se ji nejak chtelo od mamy :-D... takze zatim to bude taky spise hraci nez spaci domecek...

      Vymazat
  2. Máji, budete to mít krásné, už se moc těším na fotky z realizace. Tak ať jde práce od ruky! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekujeme! Fotky z prvni faze realizace budou uz brzy! ;-)

      Vymazat