pátek 1. června 2018

DIY 'flekaté' polštáře



Dneska vám ukážu druhý dárek, který jsem tvořila pro blogovou výměnu s Marcelou. Jde o ručně dekorovaný obal na polštář. Já prostě miluju cákance a taky miluju černobílou, říkala jsem si, že je to vlastně takový univerzální dekor, který se hodí prakticky kamkoli, takže už je na ní, jestli s ním ozdobí pohovku, postel v ložnici... a nebo z něj udělá lenošení pro Charlieho :-)




Na výrobu jsem použila již hotový povlak z Ikea, neb na ruční výrobu povlaku se všitým zipem jsem se fakt necítila. Postup je celkem jednoduchý, použila jsem černou barvu na textil, kterou jsem trochu zředila vodou a poté stříkala štětcem přes prst. Navzdory jednoduchému postupu ovšem člověk musí mít trochu cit v ruce, protože není flek jako flek. Chvíli mi trvalo, než jsem vyladila, jak moc barvu ředit a jak stříkat. Pokud byste se chtěli o něco podobného pokusit, pak vězte, že příliš řídká barva se na látce bude rozpíjet. Příliš hustá zas bude málo vystřikovat a po chvilce se nahromadí v pěnové konzistenci ve štětci a pak spadne dolů v podobě velké nehezké kaňky. Takže prostě namíchejte tak akorát a pak prstem lechtejte štětinky rychlými krátkými pohyby. Doporučuju spíše ploché štětce, široké, s kratšími a tvrdšími chlupy - to se osvědčilo mně. A mějte po ruce vzorek látky, na které si to osaháte, než se do toho pustíte na ostro. Já měla polštářky tři, zkoušela a zkoušela. Dva jsem si nechala a ten nejpovedenější poslala do Irska. Z každé strany jsou stříkance trochu jiné, z jedné větší a z druhé jemnější, takže se dá povlak otočit dle libosti :-)...



A co vy a stříkance? Jdete to také zkusit? Myslím, že by to byla skvělá aktivita i s dětmi. Jen teda pro jistotu obalit celé okolí do vzdálenosti aspoň dvou metrů :-D Přeju vám hodně zábavy a hlavně radost z výsledku!




10 komentářů:

  1. Ale že mu to u vás sluší.
    Díky za fajn tip, polštářů není nikdy dost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slusi. Ale ted uz odletel pres pul sveta. Bohuzel ty dalsi dva nejsou tak povedene, neb byly pokusne ;-)... At se dilo podari!

      Vymazat
  2. hezké a nadčasové, Májo :) já bych doporučila ustálit octem. Mám teď nepříjemnou zkušenost s pruhovanými šaty :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co se s nima stalo? :-O Ja dle navodu na lahvicce pouze 'zafixovala prezehlenim'. S touto barvou uz jsem dekorovala kdeco a vzdy jen prezehlila, zatim nebyl pri prani problem. Tak snad to bude v pohode...

      Vymazat
    2. jestli jsi zažehlila, tak v poho :) pustily mi po praní zelené pruhy do bílých a udělaly žluté fleky :/

      Vymazat
  3. Marcela - Nordic Passion6. června 2018 v 22:19

    Krása,cakance miluju obecne. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak - na cemkoliv (krome Madlencinych satu :-D)...

      Vymazat
  4. Nejlepší na takové cákání je kartáček na zuby. :-) Štětiny mají tu správnou pružnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobry napad! Hlavne je to nekolik rad stetinek, tak by to mohlo jit i rychleji. Diky! Vyzkousim :-)

      Vymazat