středa 31. května 2017

Jak se nám bydlí...


... je otázka, na kterou odpovídám snad denně. Všichni jsou zvědaví, jak dopadla rekonstrukce. Jak jsme s výsledkem spokojeni. A jak se tváří Madla... Ti, kteří ještě neměli možnost to zkouknout na vlastní oči, žádají o fotky.
Nechci vás stále napínat. Bydlíme už měsíc a půl. Takže první dojmy...?

Bydlí se nám skvěle! Užívám si ten ohromný prostor a spoustu světla. Hlavně novou kuchyňskou linku s velkou pracovní plochou a skříňkami, kam se vše vejde, takže už nemusím mít kolem sebe hromadu sklenic a krabic s věcmi, které se musí neustále přesouvat, kdykoli kolem nich chce člověk zamést nebo utřít prach, jako tomu bylo na starém bydlišti. Tohle je můj sen do budoucna - že v bytě bude mít úplně všechno své pevné místo ve skříni a nic nebude jen tak ležet v cestě (teď ještě čekám, jak s mým snem zamává náš rodinný budget a Madla :-D) Užívám si taky to, že když se mi nechce umývat nádobí a potřebuju mít kolem sebe čisto, jednoduše ho "uklidím" do myčky. Moc mě baví vaření na indukci. Madlu zase baví kuchyňský ostrůvek. Leze kolem něj po čtyřech a dělá na mě "kuk" zpoza rohu. Co ale miluju nejvíc, je samotný pohled do kuchyně. Je taková, jak jsem si přála - prostorná, minimalistická, ale přitom zábavná. Bílá, s černými detaily a dubovým dřevem. Se vzorovanou dlažbou, která u návštěv sklízí velké úspěchy a myslím, že ani mě hned tak nepřestane bavit (ale že jsem se nad kladečskými plány pěkně zapotila... a řemeslník při následné realizaci taky!). Kuchyni jsme propojili s obývákem, což původně nebylo. Nedá se říci, že by šlo o stoprocentní propojení do jednoho celku, jako je tomu u novostaveb, protože se jedná o prostor do tvaru L, ale rozhodně to velmi pomohlo. Díky tomu si může Madlenka hrát ve svém koutku u pohovky a já na ni při vaření stále vidím. Když přijdou kamarádi, obydlí to tu zcela a my jsme prostě všichni tak nějak spolu. Plánuju dva jídelní stoly. Větší v obýváku - to bude ten slavnostní. V kuchyni pak menší, pro denní provoz. Když se sejde celá rodina/parta, oba stoly si dají randíčko v jedné místnosti a my taky... :-)



Dub s černou a bílou mě moc baví!
V popředí vidíte židle, které budou
do budoucna v obývacím pokoji...
kde jim ovšem zatím ještě chybí stůl ;-)

Zrepasovali jsme staré dubové vlýsky, což bylo podle mě nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli udělat. Nevzhledná podlaha se vyloupla ze svého zašlého kabátu a teď nás oblažuje, kdykoli se po ní projdeme. S černobílou dlažbou si parádně rozumí. V celém bytě jsou jen tyto dva povrchy. Nic víc to podle mě nepotřebuje. Vyjma dětského pokoje. Tam jsme se rozhodli pro měkoučký koberec pro pohodlné válení a hraní... a přespávání občasných celovíkendových návštěv!

Místnosti jsme propojili na možné maximum.
Není to bůhvíco, ale prostoru to ohromně pomohlo!


Ložnice je malá, ale stačí. Jsem ráda, že jsem z ní kus odkrojila a věnovala pro velmi praktickou šatnu a také pro rozšíření původně žalostně malé chodby. Díky tomu jsme si velmi pomohli s ukládáním a vstupní prostor se konečně trochu nadechnul. A jak to dopadlo s cihlovou stěnou? Hádejte! Nakonec zůstala. Manželovi se to takhle líbí víc a já jsem chtěla, aby alespoň něco v domě bylo podle něho. Už mám s ní celkem jasné záměry. Brzy uvidíte, čím ji hodlám zabydlet!

Na dveře už nezbylo moc financí,
takže jsme zvolili obyčejné laminátové,
ale v bílé barvě nijak neurazí a myslím,
že prosklení pískovaným sklem jim docela sluší.

Koupelna byla a je v celém bytě největším handicapem (její plocha je zhruba taková, jakou mají v rodinném domě obvykle toalety), ale snažila jsem se ji stavebně zvětšit na maximum a využít co nejefektivněji. Myslím, že se povedlo. Je v ní vše podstatné. Můžeme se osprchovat, vykoupat, vyprat prádlo, uložit koupelnové nutnosti (to zatím jen teoreticky, neb skříňky jsou teprve na papíře a čekají na truhláře), tak co víc si přát? Snad jen sušičku na ty kupy dětského oblečení a na plínky. Ale pro tu jsem nakonec našla jiný koutek :-)...

Dveře do pouzdra byly téměř nutností;
bílá barva koupelnu opticky zvětšila.
Ještě tam toho dost chybí, takže dneska
jen drobné nakouknutí z dálky ;-)...

Jediné, co zatím zůstává zcela netknuté, je pokojíček Madly. Je ještě docela malá a ráda tráví čas v naší blízkosti, proto nespěcháme. Její čtyři stěny momentálně ukrývají to, co zbylo ze stěhování, co se nedaří umístit. Ale průběžně na tom pracuju a rozmělňuju do prostoru ;-) Během té divoké pakovací akce jsem si taky uvědomila, že některé naše majetky vlastně tak úplně nepotřebujeme, takže se ještě chystám na druhou vlnu čistky (Marie Kondo by mi jistě zatleskala!). A v hlavě už se rodí plány, co a jak s tou krásnou velikou místností. Poctivě sbírám nápady a přemítám o tom, kudy chodím. Představa už nabývá reálných obrysů. Těším se moc!

Tak toliko k proměně našeho bytu. Bylo to náročné. A ještě jsme neskončili (ostatně na domě se vlastně nikdy nekončí), ale to nejhorší máme za sebou. Měli jsme štěstí na řemeslníky. I v dnešní době plné podvodníků a různých rádoby profesionálů se ještě dá najít pár poctivých fachmanů a my je, zdá se, našli! Přiznávám, byli na doporučení. Jen tak někoho bych si sem nepustila, protože naše možnosti kontroly na stavbě byly omezené (zejména moje, s Madlenkou). Tihle byli samostatní, přemýšlející a myslím, že odvedli svou práci dobře (alespoň zatím jsme tedy neobjevili žádný fatal error). Všechna čest a chvála!

Musím se přiznat, že se v tom našem bytě opravdu cítím jako doma, přestože ještě není zabydlený. Nevím, zda je to tím duši uklidňujícím výhledem z okna, sluncem pronikajícím skrze velká okna, nebo kresbou dřeva na parketách, ale něco nepopsatelného ve mě budí dojem, jako bych tu už byla roky, jako že sem patřím...
Chybí namontovat garnýže a pověsit závěsy, rozmístit obrázky a dekorace, výklenky vyplnit vestavěnými skříněmi a policemi. Zalištovat kuchyňskou linku, umístit přechodovky, zasádrovat ukopnuté rohy, pověsit svítidla (která zatím nemáme ani koupená). Vlastně se dá říct, že žádný kout v bytě ještě není hotový do podoby, jak bych si ho představovala. Ale teď už to bude čistá práce, zábava. Vybírat obrazy a plakáty, projíždět online bazary a lovit zajímavé staré kousky nábytku, vyrábět si vlastní doplňky. Už na tom svědomitě pracuju. A určitě si to nenechám jen pro sebe!

Dneska se s Vámi loučím pohledem do
vstupní haly. Z celého stěhování jsem se
nejvíc těšila na to, až usadím na místo svůj
kanárkově žlutý stolek. Protože kdo má
kanárka, ten bydlí! :-)...

17 komentářů:

  1. Máte to parádní! Moc se mi líbí dlažba a kuchyně! Plánujeme rekonstrukci na chalupě u babičky s dědou a mám v hlavě podobnou barevnost - bílá, dub, tak mě to navnadilo :)) A desku máte z masivu?
    Užívejte si krásného bydlení, těším se na další nakouknutí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, jsem rada, ze se libi, ja jsem taky spokojena :-) Bila a dub je moje vecna klasika, vetsinou ji davam i klientum, uz si pripadam trochu trapne, ze se porad opakuju, ale tohle je podle me nadcasova zalezitost, takze vrele doporucuju, myslim, ze i na chalupu bude super! A deska...mnooo :-D To je masiv 'smecko'a la Ikea - tedy vypada to jako masivni sparovka, ale je jenom na povrchu do hloubky cca 4mm a zbytek drevotriska :-D. Ona je totiz cela ta linka z Ikea, finance nam zoufale chybely. Ale myslim, ze pomer cena-vykon je dobry a do naseho prostoru i tahle typovka sedla uplne presne, uz nam to chybi jen zalistovat (to jsou ty drbky, do kterych uz se nikomu moc nechce ;-))... dekuji za nahlednuti, brzy chystam dalsi, az zas neco doma pribude. Preji hezky vecer :-)

      Vymazat
  2. Juuuu, to je nadhera, podlaha, linka i "kanarek" - uzasny detail, a ten potah na kresle....no proste vymazlene kousky. Tesim se na pokracovani. Dobre remeslniky zavidim, my meli skoro ve vsem zkusenost opacnou. Tak uzivejte a hezky bydlete:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za pozitivni reakci :-) Kanarek i kreslo jsou me starsi projekty, hodne jsem se zhledla ve shaneni starych veci a repasovani. Skoro bych rekla, ze uz se z toho stava uchylka, hromadi se mi tu stare kramy a sotva to zvladam 'odbavovat'. No ale ten pocit, kdyz se z nejake omsele chudinky stane zase parada, je proste opojny ;-) Mrzi me, ze Vam na dome remeslnici neodvedli dobrou praci, bohuzel mam pocit, ze je to v nasich koncinach temer standard :-( Doufam, ze se lide zacnou vice vracet k praci rukama a nauci se to delat dobre jako za starych casu. Uz je to opravdu alarmujici stav... Hezky vecer preji :-) Maja

      Vymazat
  3. No super! To se vám musí bydlet parádně. Líbí se mi ta jednotná linie, která je patrná ve všech vyfocených místnostech. Moc krásný celek, který ve výsledku dokonale ladí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekujeme moc :-) Ano, snazila jsem se o to, aby byl vzhled ve vsech mistnostech jednotny, svym klientum to tak taky navrhuju, i kdyz priznam se, ze ve vlastnim bydleni je nejtezsi to udrzet. Hlavne, kdyz vim, kolik krasnych veci existuje a nejradsi bych to doma mela vsecko! :-D Ted se s tim potykam i pri vyberu doplnku - nejak nevim, co driv! ;-)...

      Vymazat
  4. Moc krásný to máte :). Parkety a dlažba je skvělý výběr.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekujeme moc! :-) Parkety jsou jednoznacne skvele! Dlazba me ted trosku trapi kvuli diteti, ktere leze po ctyrech, je docela studena, ale zrovna ted v lete to mozna nakonec celkem bodne a pak uz snad lezouci obdobi skonci. Zas na druhou stranu to rozhazene a rozslapane jidlo se z ni skvele cisti! ;-)...

      Vymazat
    2. Taky máme parkety a dlažbu. V kuchyni jsme dali koberec když dcera začala lézt a je to praktičtější, může tu i ležet, sedět :D. Ale jinak mám pocit že naopak když dcera chodí jen bosa nebo v ponožkách není tak náchylná na prochladnutí. Má skvělé senzorické cvičení :D.

      Vymazat
  5. Krásné bydlení Májo! Podlahy úžasné! I kuchyně je moc krásná, těším se na další odhalování!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji :-) Odhalovat budu postupne, jak budou v byte pribyvat dokoncena zakouti ;-)

      Vymazat
  6. Čistý, prírodný, minimalistický, precízny ale aj radostný a veselý s farbičkami!Skvelé!
    Tá kanáriková je skvelá, ja ju v Ikei registrujem a baví ma:-)
    Pekne a harmonicky je u vás:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji pekne! :-) Ano, kanarek stale bavi i po letech a jeste je tam pul plechovky. Uz vymyslim, co s tim provedu! ;-)

      Vymazat
  7. Hlavně, když se vám dobře bydlí. To je hlavní. Na mě je ta dlažba moc strakatá. Nás při výběru podlahy nejvíc zaujala dlažba imitace dřeva , která je jednobarevná, jen je na ní struktura dřeva. V celém domě máme stejnou dlažbu, čímž se nám dům krásně opticky spojil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za názor, samozřejmě to nemusí sedět každému. Já se návrhy interiérů zabývám i profesně a spousta klientů po mně chce mnohem minimalističtější podlahy, což je v pořádku a také je to pěkné, ale já sama osobně potřebuju, aby u mě doma bylo 'něco', co přitáhne pozornost. A právě tato dlažba mě tehdy zaujala a baví stále. Osobně nejsem moc fanda jakýchkoli imitací čehokoli, jsem radši, když je to 'pravé', ale samozřejmě proti gustu žádný dišputát. A jednotná podlaha v celém bytě je určitě super právě pro to propojení :-) My v bytě dřevěné podlahy už měli a rušit je by byla škoda, a najít stejnou novou by určitě nedopadlo dobře, proto jsme šli cestou kontrastu.
      Ať se pěkně bydlí i Vám a děkuji za návštěvu na blogu! :-)

      Vymazat
  8. Moc pěkné líbí se mi ta kuchyň celkové vestavěné spotřebiče sporák a trouba vypadá to minimalisticky a pěkné to vše ladí mám to zařízené podobné bydlíme v takové novostavbě. A kuchyň jsem si zařizovala podle sebe takže to tu mám Aky pěkně zařízené jen jiné tmavší barvy. Tak ať se daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a ať se Vám v novém domě taky krásně bydlí! :-)

      Vymazat