pondělí 23. října 2017

Óda na opalovací pistoli


Jsem lehce v euforii, a tak mi dneska promiňte tento můj výlev, ale třeba se jakožto recenze nářadí pro kutily bude někomu hodit...

Nově máme doma opalovačku na odstraňování starých nátěrů. Tento kus není můj, pořídila si ho ségra, která, stejně jako já, propadla kouzlu repasování nábytku a jelikož já mám vibrační brusku, můžeme teď vesele sdílet :-)

Dneska po dlouhé době se mi dostalo té vzácné příležitosti zase si trošku zablbnout v garáži, vzala jsem si na paškál starý noční stolek po bývalé majitelce našeho domu, v němž jsem od začátku viděla skrytý potenciál. Ovšem ten potenciál byl skryt velmi dobře, a to pod vrstvou něčeho prakticky nezničitelného, něčeho jako pryskyřice. Tento průhledný vysoce lesklý lak frčel snad někdy v sedmdesátkách a řeknu vám, povrch neměl jediný škrábanec. Věřím, že kdybych uvnitř toho stolku nechala vybuchnout bombu, tak ten průhledný povrch tam zůstane civět v jednom kuse jako akvárko! :-D Hm, jenže co s ním, že? Bylo jasné, že bruskou bych tam mohla bez valného výsledku šmidlat i tři roky, a tak jsem si střihla premiéru s opalovačkou. Dlouho jsen z ní měla, bůhví proč, hrozný respekt... no a teď si říkám, jak jsem bez ní vůbec kdy mohla žít?!

noční stolek, se kterým mám velké plány ;-)

Jeho vysoce lesklý povrch je (téměř!) nezničitelný...


V tomto případě se konkrétně jedná o horkovzdušnou opalovací pistoli Makita HG551V. Je to vlastně takový příjemný fén, který umí udělat vzduch o teplotě 100-550 stupňů. Hádáte správně, na tu moji pryskyřici jsem to musela oroštovat úplně na max, ale opalovačka si s ní nakonec poradila. Držela jsem ji těsně nad povrchem a špachtlí odlupovala veliké šupiny vysokého lesku, pod ním byla krásná dubová dýha! Na obyčejné laky stačí nižší stupeň a mnohem menší razance, například nohy stolku, ošetřené standardně, jsem měla hotovy raz dva, lak se škrábal jako máslo, úplně parádně. Dříve bych to dělala bruskou několik hodin. Nikdy více!

Jela jsem dvě a půl hodiny v kuse a nijak to nepociťuju, nástroj je lehký a moc fajn se s ním pracuje, kromě stupnice žáru 1-10 ještě volíte silnější a slabší proudění vzduchu (čili opravdu jako kdybyste drželi fén). Dodává se i s nástavci na usměrňování proudu vzduchu (např. do užších míst) a s nasazovacím škrabátkem (ani jedno z toho jsem ovšem zatím nepoužila).

Takže pokud můžu vyjádřit svůj názor, tuhle věcičku rozhodně všem nadšeným restaurátorům-amatérům vřele doporučuju. Udělá spoustu práce, spoustu radosti a to za ani ne patnáct stovek. Nevím, jestli takhle skvělé jsou všechny opalovačky, protože tahle je první, kterou jsem držela v ruce, ale já ji prostě miluju! A počkejte, až vám ukážu, co jsme spolu spáchaly. Věřím, že už brzy. Tak zůstaňte na příjmu! ;-)

PS: tento článek opravdu ale opravdu není sponzorovaný, ačkoli to tak mohlo zapůsobit :-D...

6 komentářů:

  1. Jé, tak články na tyhle kutilské pomůcky já vítám, protože v tom jsem pole neorané a přitom bych tak ráda renovovala! Díky za tip, zní to skvěle a moooc se těším na odtajnění!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rada, ze se clanek hodil ;-) Mozna casem napisu i neco o brusce, sice jsem uz kdysi davno neco na to tema psala, ale spise okrajove... Tak drzim palce s pripadnym renovovanim a bacha - je to navykove! ;-)

      Vymazat
  2. Milá Májo, díky Tvému kutilskému příspěvku jsem poznala Tvůj (snad tykání neurazí) milý blog. Díky za to. Opalovací pistoli doma máme, ale měla jsem z ní asi zbytečně velký respekt a zbytečně se trápila s jinými prostředky... Chystám se už delší dobu dát znovu (už asi potřetí) do pucu zděděný rozkládací stůl v obýváku, jehož horní desku tvoří ořechová dýha. Děti už jsou přeci jen trochu větší, tak věřím, že to bude naposled a premiérově s opalovací pistolí :-) Těším se na další pěkné příspěvky, je u Tebe milo. Hezké podzimní dny A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mila Anicko, tak to jsem rada, ze se Ti u me na blogu libi a ze muj clanek bude treba i uzitecny a povzbudi Te k vyzkouseni opalovacky. Ja to mela dlouho stejne, bala jsem se ji a zkousela jine prostredky, nejprve jsem zacinala s odstranovacem nateru (hruza!) a rucnim brousenim, pak presla na brusku a toto je dalsi level. Myslim, ze kombinace brusky a opalovacky je zatim to nejlepsi. Tak drzim palce, at se stul podari, orechova dyha bude urcite po zasahu prekrasna! a tesim se, ze se treba taky s vysledkem pochlubis na svem blogu, kam uz jsem stihla i letmo nakouknout ;-)...

      Vymazat
    2. Já začala a končila u chemického odstraňovače nátěrů a potvrzuji - hrůza, zdlouhavé, nedostatečné s broušením, ať už ručním či bruskou - jsem neměla u dýhy odvahu, bála jsem se, že by šla dolů i ta dýha... Ale určitě vyzkouším opalovačku a pochlubím se, ať už to dopadne jakkoliv (pevně doufám, že dobře) :-) Díky za návštěvu a pohodový pátek i nadcházející víkend přeji A.

      Vymazat
    3. Ja myslim, ze ten chemicky odstranovac by dyhu neznicil, on naleptava ty vrstvy nateru, ale samotne drevo ne, alespon takovou mam zkusenost. Nicmene nepoustela bych se znovu do nej uz z toho duvodu, ze je to pracne, smrdi to, ta 'zvejkacka' co z toho odpadava se blbe sundava z nastroju, rukou a vseho...opalovacka je v tomhle ohledu mnohem 'cistsi' prace a bruska je taky supr, ale zase spis na docisteni povrchu. Kombinace bude asi dobra volba. Tak at se podari a taky preji pekny podzimni vikend! :-)

      Vymazat