pátek 19. ledna 2018

DIY dárky: personalisované ozdoby na stromeček


Jak už jsem psala minule, tento nápad vznikl trošku na poslední chvíli, ale jsem moc ráda, že jsem ho stihla vyrobit a předat do Štědrého dne.

Když mi nevyšel plán s kalendářem, řešila jsem, jaký DIY dárek by mohl manželovy rodiče potěšit. Pak jsem si vzpomněla, že si jednou tchýně nad baňkami se jmény posteskla, jaká je škoda, že nejsou i s fotografií. Prý by si takhle na stromeček pověsila celou rodinu. Manžel má hodně sourozenců a ti mají dohromady ještě víc dětí. Když jsme se před několika lety sešli na Vánoce u jednoho stolu, dlouho jsme přemýšleli, jestli je v domě tak velká místnost, kam bychom se všichni vešli (a tak velký stůl!). Scházíme se pravidelně a všichni v rodině mají moc hezké vztahy, proto jsem si řekla, že vánoční ozdoby s podobiznami všech členů by mohly být tím pravým.

Po chvilce váhání co do volby materiálu zvítězil keraplast. Už jsem s ním měla nějaké předchozí zkušenosti a práce je to poměrně snadná, jako s těstem. Vyválet, vypichovátkem udělat tvary a nechat na vzduchu vytvrdnout. Já jsem ještě dělala důlek pro zasazení fotky. Pokud byste se rozhodli vyrobit si něco podobného, pak upozorňuji na školáckou chybu, které jsem se dopustila já (a vzhledem k tomu, že jsem maturovala z Betonu se za ni fakt stydím!) a musela jsem to dělat znovu: prvně si do vyválené placky vytiskněte důlek (já na to použila kelímek na párátka z Ikea, ale jde to jakýmkoli malým válečkem s rovnou ploškou) a TEPRVE POTOM si vypíchněte hvězdičku! Když to uděláte obráceně, i při sebevětší opatrnosti vám při vysychání v koutcích hvězdiček vzniknou trhliny. Pak jsem nechala několik dnů rozložené na plechu vytvrdnout.

Tvrdnutí keraplastových hvězdiček na plechu

Aby byl povrch hladký a odolnější, natřela jsem ho Herkulesem, takže vzniknul dojem průhledné glazury (zkoušela jsem i Sportakryl, ale moc se mi neosvědčil). Po zaschnutí Herkulesu jsem pak (opět Herkulesem) vlepovala fotky zmenšené na potřebný rozměr. Zvolila jsem černobílou variantu pro vytvoření jednotného dojmu. Nakonec jsem předpřipraveným otvorem protáhla drátek a zformovala šperkařskými kleštěmi do tvaru S. Drátek by tam být samozřejmě nemusel, háček pro zavěšení by se dal přímo vsunout do otvoru, ale já to chtěla ještě vylepšit červenou mašlí :-) No a hotovo. Pak už jen stačilo ozdůbky naskládat do hezké krabičky a jednotlivé vrstvy proložit papírem, aby o sebe netloukly.

Hotová ozdoba s háčkem a mašličkou

Nezapomněla jsem ani na zvířecího člena rodiny :-)

Hotovo a zabaleno!

Při vkládání jsem (tři dny před Vánoci) kontrolovala počet a zjistila, že jak jsem to dělala na etapy několik dní, jeden rodinný příslušník se mi ztratil!!! Prohledala jsem celý byt, všechna možná i nemožná místa a prostě nenašla! Takže mi nezbylo než druhý den jít fotku vytisknout pěkně znovu, naštěstí hvězdiček jsem měla vyrobeno o několik kusů víc (aneb kdo je připraven, není překvapen!).

Tolik k mému předvánočnímu adrenalinu. Vše nakonec dobře dopadlo, Ježíšek dar doručil a snad se i líbil :-) No a co Vy a handmade dárky? Taky jste se letos (tedy loni) činili?


... a takto to vypadá na větvi ;-)


6 komentářů:

  1. Tak to je opravdu povedené! Skvělý nápad i provedení! Vánoční ozdoby se jmény nebo fotkami jsem teda ještě neviděla, je to ohromný nápad a musím si to někam poznamenat, to by se příští Vánoce mohlo hodit. Opravdu se Ti to moc povedlo, tchýně musela mít radost velkou (já bych teda měla)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc! Drzim palce, at se povedou i Tobe, pokud se do nich pristi Vanoce pustis! ;-)

      Vymazat
  2. Ja jsem z toho taky na vetvi! Uzasne. Musela to byt piplacka a hromada prace. Verim ale, ze radost obarovaneho za to stala. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji :-) No, piplacka to byla, delala jsem to asi na 4 etapy, ale bavilo me to!... teda az na posledni pasaz, kdy se mi jedna ozdoba zasantrocila :-D...

      Vymazat
  3. Mai,
    to je super nápad. Vlastně kdyby to nebyly hvězdičky, může to být celoročního ozdoba třeba tmavého koutu. A super třeba na oslavy. Jsem nadšená :)
    Mám tu samotvrdnoucí Fimo, tak to zkusím s ním.
    Ještě by mě zajímalo, když si jako první udělám otvory, pak teprve tvary, nebude to praskat? Nebo spíš, proč to při opačném procesu praská?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Praska to proto, ze kdyz vypichnes tvar a pak az vytlacujes dulek, material z toho dulku se musi presunout jinam, tedy presunuje se smerem ven a nejslabsi misto, coz jsou koutky, to nezvladnou. A kdyz zvladnou, stane se to pak pri schnuti - sesychani. Kdyz to udelas obracene, nenastane v materialu to pnuti, protoze udelas nejdriv dulek, hmota se preskupi a ty az pak vypichnes tvar do hmoty, ktera uz je v klidu. Tak si to vykladam ja, snad to neni uplna blbost :-)...
      Jinak jsem rada, ze se Ti napad libi a drzim palce pri realizaci, myslim, ze Fimo je pruznejsi, mohlo by se s nim pracovat lepe. Ten keraplast se chova vylozene jako hlina...

      Vymazat