pondělí 8. ledna 2018

Novoroční předsevzetí


Dáváte si je, nebo je to pro vás zbytečnost? A jak si vedete s jejich plněním?

Přiznám se, že moje bilance nikdy nebyla dobrá. Asi proto jsem si je přestala dávat. Když nad tím tak přemýšlím, možná to bylo v nedostatku důslednosti. Že jsem je nikdy nebrala až tak vážně, nikam si je nepsala a tudíž pravděpodobnost porušení byla celkem velká. Letos to chci proto změnit. Píšu o tom sem, aby to bylo skutečně černé na bílém (a možná abych se třeba víc styděla, až budu muset své případné neúspěchy na konci roku odtajnit). Tak tedy: letos mám předsevzetí dvě (no, ono by se toho našlo mnohem víc, ale je mi jasné, že když to přeženu, bude to kontraproduktivní)...

Prvním a největším předsevzetím je naučit se řídit auto. Tedy... naučit se ZNOVU řídit. O tom, že řidičský průkaz vlastním už skoro patnáct let povětšinou záměrně mlčím. Někdo by pak po mně mohl chtít, abych ho svezla. A nejsem přece (sebe)vrah! Za volantem jsem od autoškoly prakticky neseděla. Výmluv proč bylo vždycky dost. Teď, po přestěhování na venkov už mi žádná nezbyla. Naopak se řidičská schopnost začala jevit jako naprostá nutnost. Budu se do toho muset obout, překonat svoji panickou hrůzu a myšlenky na nejhorší a šlápnout na pedály. Držte mi palce!

Druhé předsevzetí jsem pracovně nazvala 'udělat si pořádek'. Nevím, čím to je, možná za to můžou Vánoce a přítomnost nových věcí v domě, pro které je potřeba udělat místo... možná ten všudypřítomný nadbytek a tuny cukroví, které už mi doslova lezou krkem, volají, že je nutno odlehčit. Najednou mě popadla nepřekonatelná touha provětrat skříně (asi i proto, že po nastěhování na to už nezbývaly síly, všechno se prostě jen 'někam strčilo', aby to nepřekáželo v cestě, a některé věci dodnes nemají své pevné místo, nebo jsem je v horším případě ještě ani nenašla). Mé předsevzetí se ovšem netýká jen majetku a úložných prostor v bytě. Mám v plánu si vzít na paškál i mrazák, mobil a počítač. Promazat stovky starých fotek, doupravit ty za poslední měsíce, udělat Madle (konečně!) první fotoalbum, sestříhat videa... a udělat si koneckonců pořádek i ve své hlavě. Utřídit myšlenky a priority a zkusit si efektivněji zorganizovat čas tak, aby mi zbyl nějaký i pro sebe a na mou práci (a tím teď nemyslím péči o děcko a domácnost).

Je mi jasné, že tohle předsevzetí bude samo o sobě dost náročný úkol hlavně na ten čas, takže asi na chvíli nebudu zvládat zhmotňovat své kreativní nápady. Ale nebojte, blog ani v tuto dobu nebude spát. Mám v záloze ještě spoustu realizací z poslední doby, které jsem Vám ještě nestihla ukázat. No a taky mám v plánu vás informovat o tom, jak se mi daří plnit své 'závazky'. Bude toho určitě hodně i v roce 2018. Tak zůstaňte na příjmu a předsevzetím třikrát zdar!

8 komentářů:

  1. Tak drzim pesti, at vyjde uplne vse:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, vynasnazim se, snad se na konci roku za svou bilanci nebudu muset stydet :-)

      Vymazat
  2. Ja jsem na tom s ridicakem naprosto stejne! Jako predsevzeti jsem to mela nekolikrat, ale strach byl vetsi. Navic bydlime v centru a MHD je dostupna a ted dokonce nemame svoje auro, ale jen muzovo sluzebni... takze to zustava u ledu, ale trideni zdar. Ja tridim nekolikrat do roka, sezere to mraky casu, ale dlouhodobe neefektivni, proste u me never ending story :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze kdybych bydlela v centru jako jeste nedavno, odsunula bych rizeni opet na neurcito ;-) Takhle je potreba vetsi, takze uvidime, jak to dopadne. Co se tyce uklidu, tak mne hodne pomohla tolik sklonovana Marie Kondo, jeji zpusob trideni a ukladani. Ale priznavam, ze to jedu ve vlnach, protoze jednak s nekteryma vecma se tezko loucim a druhak neustale neco dostavam. Ale sama za sebe uz nakupuju s daleko vetsim rozmyslem nez drive ;-)

      Vymazat
  3. Tak se taky hlásím do klubu neřidiček ;-D... zatím to neřeším, ale až se budu vracet do práce, bude to pro mě také nutnost... A tu potřebu pořádku po Vánocích naprosto chápu, taky tu teď máme pár věcí, že nevím, kam s nimi ;-D... Ať předsevzetí vyjdou!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prace je velka motivace pro rizeni, to je pravda. Tak drzim palce! A s darky to je, koukam, vsude stejne. Clovek z nich ma chvili radost a vzapeti vyvstane nerudovska otazka :-D...

      Vymazat
  4. Milá Májo, máš krásná a trefná předsevzetí. Myslím, že se přidám moc ráda k oběma :-)! Autu jsem se vyhýbala jako čert kříži - krásně trefně jsi to vystihla s to kombinací (sebe)vrah a s těmi obavami... Tak snad za rok budu s Tebou mít v tomto úspěch :-). A co se týče druhého předsevzetí, tak už jsem trochu začala loni a stále je potřeba ještě některé oblasti vylepšit či začít, ale stojí to za to. Moc Ti přeji, aby i toto předsevzetí se Ti dařilo, protože pořádek ve věcech se přesouvá k pořádku v hlavě a následně vzniká ten úžasný pocit, kdy žijeme přítomností a radujeme se opravdu i z malých každodenností... Děkuji, za hezký příspěvek. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mila Aleno, dekuji za mily komentar a preju Ti take uspesny rok co se predsevzeti tyce. Cekaji nas velke ukoly, tak verim, ze se do toho obujeme a treba si budeme v prubehu roku vzajemne dodavat silu a motivaci na jejich naplneni! :-) At se dari! M.

      Vymazat