středa 16. května 2018

Nové počtení u nás doma


Pěkný den milí rodičové, dneska opět přináším pár tipů na knížky pro Vaše malé miláčky. Všechno to jsou leporela, tak i motoricky méně zdatní čtenáři si přijdou na své. Pojďme tedy rovnou na to:

1. Kuřátko a obilí - František Hrubín a Zdeněk Miler
Tohle netřeba dlouze představovat. Básnička je notoricky známá. Milerovy ilustrace jsou věčné, milé a ohromně baví i děti. Chvilku jsem se bála, jestli ještě není brzy. Jestli Madla vydrží poslouchat text. A výsledek? Po třech dnech uměla polovinu básničky nazpaměť! Takže už jedem i další hrubínovky. Dejte tomu šanci určitě i s malými dětmi. Když nic, zaujmou je aspoň obrázky :-)




2.) My very first book of shapes - Eric Carle
Tuhle jsem pořídila už před časem, ale z šuplíku ji vytáhla až teď. Princip je jednoduchý: k horním obrázkům tvarů přiřazujete spodní předměty - tvarově odpovídající. Madla se do toho teprve dostává. Některé tvary už dává, jiné ne. Možná jsem mohla ještě chvilku počkat, ale neva, časem se to poddá. Nicméně doporučuju spíše od dvou let dál, možná i od tří - dle schopností dítěte.





3.) Městečko Mamoko - Aleksandra a Daniel Mizieliňski
Tak tohle je zatím poslední kauf a myslím, že se moc povedl! Polské autory řada z vás bude jistě znát z profláklejšího díla Mapy, nebo novějších Pod vodou/Pod zemí, které u nás doma určitě také nesmí chybět, ale to až časem. Takže jako první tedy máme Městečko Mamoko. Knížka je to skvělá jednak proto, že obsahuje množství detailů, což Madla miluje - může hledat a popisovat, navíc vysvětluje fungování města - domy, ulice, silnice, parky, náměstí s obchody, staveniště, metro... a do třetice nabízí i příběh, a to přitom zcela bez textu: každá postava prožívá svůj den prostřednictvím jednotlivých stránek. Postupně zjišťujeme, kam míří a co tam bude dělat. Postav jsou v knize desítky, takže máte s dětmi o zábavu postaráno na dlouhou dobu. Přiznám se, že ilustrace nejsou tak úplně můj šálek čaje, já mám radši spíš takové ty retro a nebo kolážové, tady je to dost velká divočina a sama bych po ní zřejmě nesáhla, ale byla mi doporučena a jsem za to převelice ráda, protože jsme si ji s Madlou obě oblíbily. Takže za nás rozhodně ANO!

Veliké obrázky s množstvím detailů nikdy neomrzí.

O tom to celé je!

Pojďme se podívat, co dělá pan medvěd ráno...

Kam se vydá potom?

Tak už víme, co vezl v balíčku a pro koho! :-)

Městečko se vším všudy - koleje, silnice, řeka i metro.


A kde se tyhle knížky dají koupit? Pokud jste z Brna, udělejte si procházku k Dlouhé punčoše. Je to obchůdek dvou dam, které si dávají za úkol prodávat 'výběrovou' literaturu pro děti. Jedná se tedy o netradiční kousky s uměleckým přesahem, pečlivě vybrané, mnohdy ze zahraničí, které byste na našem trhu těžko hledali. Pokud jste fajnšmekři, vězte, že budete mít problém si tady vybrat, protože to budete chtít prostě všechno!!!
Punčocha byla dlouhé měsíce knihkupectvím kočovným, tedy mohli jste je najít jen se stánečkem na trzích, ale už od letošního března mají i kamennou prodejnu kousek od Obilňáku. Je to maličký obchůdek s duší, kde vás přivítají dvě usměvavé prodejkyně a ke zpříjemnění výběru vám uvaří i kafe. Nebudete chtít odejít! Jsem moc ráda, že toto místo vzniklo, protože si myslím, že v Brně velmi chybělo. Pěkné knížky má třeba Agátin svět a určitě byste něco našli i v běžných knihkupectvích, ale tady je to prostě všechno pěkně po kupě, i s osobním přístupem lidí, které jejich práce vysloveně baví. Jelikož se o knížky pro děti už delší dobu zajímám, samozřejmě nakupuju i na internetu a nebo si nechávám posílat ze zahraničí. Ale zajít si i s dcerou přímo do prodejny, všechno si pěkně osahat, prolistovat, povybírat a nakonec si odnést domů kousek, který mě chytne za srdce, považuju za takový malý svátek, který si/jí chci dopřát. S dárečkováním jsem opatrná, snažím se Madle zbytečně nekupovat blbosti a nevytahovat peněženku kdykoli si něco zamane (tahle konzumní mánie mi vůbec není sympatická), ale domnívám se, že knihou dítě rozmazlit nelze. Knihy mají trvalou hodnotu. U nás frčí večer, ale i během dne. Madla je zapálený čtenář. A tak je jako jediné daruju během celého roku, bez ohledu na to, jestli jsou narozeniny a nebo všední den. Máte to stejně? Tak mrkněte SEM. A nebo rovnou zaskočte do ulice Jiráskovy v Brně. Lidé, čtěte!

Na návštěvě u Dlouhé punčochy

Pojďte dál!

Krásné knihy kam se podíváš!

Jen se posadit a začíst se... :-)

8 komentářů:

  1. Krasny obchudek tam by se utracelo :D. Ty tvary super! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, tam clovek muze chodit jen po vyplate, aby nemel blby svedomi! ;-)

      Vymazat
  2. Takove obchudky miluju, Madla bude asi podobny maniak do knizek jako nase Roza, Hrubinovky u nas taky frci a vlastne skorp vsechny knizky. Happy je v knihovne, kam chodime minimalne jednou za mesic a muze si pujcit jakou knizku chce. Dostane se tak i ke knizkam, ktere bych ja nekoupila, ona se jich za par dni nabazia muzem vratit. Ja si tam zas nekdy ozkousim knizky, ktere touzim Roze koupit, ale treba pak zjistim, ze to neni to prave a jsem rada, ze neutratim zbytecne. Ale vlastnich knizek mame teda doma taky hromadu! A na podobne bazi jako to mestecko jsou i knizky Jaro, Leto, Podzim, Zima - ty zas doporucuju ja,jsou uzasny, proste spoustu pribehu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mam taky v planu poridit ;-) Jinak diky za tip s knihovnou, to je dobry napad! :-)

      Vymazat
  3. Pěkný příspěvek o knižkách a líbí se mi obchůdek! Je moc dobře, že vedeš Madlenku ke čtení, i když zatím jen tím, že jí čteš Ty a ona si prohlíží obrázky. Maji, posílala jsem balíček, už je to dva týdny ale od Tebe žádná reakce, protože jsem ho i pojistila, můžeš mi dát vědět zda dorazil, či ne? Abych se když tak mohla zeptat na poště. Psala jsem Ti i dva emaily, ale asi toho máš hodně a nemáš čas. Jen mi to připadá dlouho, většinou jsou balíčky odsud ,co posílám do pěti dnů u příjemců tam u nás. Děkuji Ti a moc Vás obě zdravíme i s Charlíčkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, omlouvam se, uz jsem Ti odpovedela na maila i na predchozi blogovy koment. Balicek dorazil naprosto v terminu, jen jsem byla odjeta s malou pryc a manzel me neinformoval, ze neco prislo, zjistila jsem to az po navratu. Byla bych Ti dala vedet drive. Mrzi me, ze jsi mela starost :-(...

      Vymazat
  4. Tak tam by se mi moc libilo. Knizky jsou nadherne. Nase deti taky milovaly ty, kde se toho hodne delo - jako ta psoledni. Ty tvary taky nadhera, no a ta prvni uzasna klasika. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jsou skvele vsechny, jsem stastna, ze je Madla takovy ctenar. A ze je na trhu tolik zajimavych titulu! :-)

      Vymazat