středa 31. října 2018

Ježíšku, tak co letos?

Začíná listopad, a tak je, myslím, nejvyšší čas začít se zamýšlet nad tím, co letos pod stromeček. Já už v tom mám jasno. A Madla taky!

Myslím, že kdybych měla vyjmenovat pět jejích nejoblíbenějších hraček poslední doby, byly by to:

1. Kartonová přepravka na zeleninu z řetězce. Best of u nás doma. Je to bazén pro barbíny. Psí pelíšek. Domeček. Tramvaj. A když ji překlopíte na bok, dokonce i pokladna v obchodě. Co víc si přát?

2. Toaletní papír. Tak předně: dá se trhat na malé a ještě menší kousky. Můžete z něj udělat dečku pro panenky. Ale nejlepší je jako vodítko pro psa. Šoupnete si volný konec za tričko a poprosíte maminku, aby vás šla vyvenčit. Si vemte ten akční rádius: aspoň sto metrů!

3. Nit. Můžete ji celou vymotat. Už to je vrchol zábavy. Tím spíš, když s ní obalíte celou židli. Pohoupáte na ní panenku. Nebo si sednete do křesla a 'zapásáte' se do něj jako v autě. A co takhle proplést několik kusů nábytku nebo hraček dohromady. Rodiče to dokáže přivést doslova k nepříčetnosti. No není to divadlo báječné?!

4. Deka nebo větší kus hadru. Dá se pod ně schovat. Pokud máte navíc po ruce židli nebo stůl, je z toho parádní barák!!

5. Veteškrabice. A tím myslím téměř cokoli. Pouzdro s maminčinýma šminkama. Tátova bedna s nářadím. Filcový košík v předsíni, kam házíme všecko, co se po bytě povaluje. Nejlepší je to ovšem u prarodičů. Za ta léta stihli nashromáždit kdeco. Pamatujete éru vitrínek a keramických výstavek? Prostě hotové poklady! A to byste pak měli vidět ten nevinný dětský výraz, když se s prosíkem v očích ptá: 'můžu to vybufetit, babičko?' ;-)

Ačkoli Líný rodič (více o této knize ZDE) by si teď jistě mnul ruce, dávat dětem k Vánocům staré krámy zralé na vyhození, či úklidové a jiné pomůcky, chce asi málokdo. Jednak proto, že by si připadal hloupě, že své milované 'odbyl' a jednak také proto - a to si, přátelé, připusťme - že ty věci pořizujeme tak nějak i pro sebe. Vždyť kdo si s nimi bude nucen od rána do večera hrát?! To mi pak vždycky zabyde líto, jak nás ten život zmasíroval. Jak už se neumíme tak prostě a od srdce radovat z té špulky nití. No, nenabrečím... A je teda fakt, že když už jednou komerce, raději se budu celý den koukat na hezké a rozvíjející hračky s přesahem, než na ty jednorázové a škaredé. A tak se snažím aspoň v tomto ohledu pečlivě vybírat. I s nimi si totiž Madlenka hraje. Co se sortimentu týče, u nás doma jednoznačně vítězí holčičí věci. Panenky a miminka, nábytek, nádobíčko a paráda. A taky knížky. Ty hlavně večer...

Madla si neustále pobrekává, že nemá postýlku pro bárbínku. Ta její nohatá kráska stále, chuděra, spí na mnou vyrobeném gauči, ze kterého jí trčí nohy. Taky by se jí líbil domeček. Zatím máme jen pár kousků nábytku ledabyle rozloženého na skříňce. Dům by se líbil i mně. Já jsem jako malá měla dvě tátou ručně vyrobené místnosti pro panenky a byla to moje nejmilejší hračka. Dodnes je to klenot půdy mých rodičů. A jak už jsem jednou psala TADY, ráda bych, aby i Madla měla ten svůj, speciální. Originál - jen pro ni. Takže letos snad bude! A ačkoli je listopad a mnozí možná právě začínáte, já už pomalu končím. Na návrhu domečku jsem pracovala dlouho. To je jeden z důvodů, proč jsem se teď blogu tak málo věnovala (druhým je několik pracovních věcí na stole, zdravotní komplikace a kondiční jízdy v autoškole, ale o tom zas jindy...). Je to přece jen jiné, než navrhovat bydlení pro opravdové lidi. Domeček pro panenky musí být hratelný - musí do něj být dobrý přístup. Velký tak akorát: aby se tam vše vešlo, ale dítě na to ještě dosáhlo. Já jsem chtěla, aby byl alespoň trochu variabilní a k tomu navíc na pohled pěkný. A taky aby nestál deset tisíc. Je to hodně faktorů, takže proces projektování a následného 'výběru dodavatele' byl dlouhý. Už se vyrábí. Snad to dobře dopadne. Držte palce! Tady je malá ochutnávka, jak by to mělo (a snad i bude!) vypadat.



Až bude doma, začnu ho tunit a ladit. Vybavení, tapety, záclonky, koberečky... a tak. I to bude tak trochu speciální. Handmade - samozřejmě. No, však uvidíte! A ačkoli to bude letošní největší dárek, nebude jediný, ještě mám v šuplíku pár drobností, zejména z knižní sekce. Pokusím se je dát dohromady co nejdříve, kdyby se to třeba někomu hodilo...

No a co Vy? Už makáte na Vánocích? A nebo raději kávička, piánko a pak rychlá akce na zlatou neděli? ;-)

8 komentářů:

  1. Čteš mi myšlenky! V posledních dnech vzpomínám na svůj barbiedům, který byl zapůjčený a už jsme ho museli vratit, tak přemýšlím, že nechám vyrobit na míru ze dřeva, ale asi bych chtěla větší. Zbylo po mně hodně nábytečku a tak... Tak jsem si říkala, že by se manžel hecnul, ale tohle je vyšší dívčí. Už se těším na Tvé knižní tipy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, on tenhle vypada jako maly, ale na vysku ma rovny metr! Vetsi bych asi nedoporucovala, myslim, ze pak uz tam ditko moc nedosahne. Ono i tak si myslim, ze do posledniho patra Madla v soucasnosti poleze se stokrlatkem ;-) Jinak manzelovi preju hodne zdaru! Ja si puvodne taky myslela, ze si ho stlucem sami, ale pak jsem se toho zalekla :-D Nicmene pokud je sikovny, urcite si s tim poradi. Kdyby nahodou ne, ozvi se mi, treba to nejak dame spolecne dohromady! ;-)

      Vymazat
  2. Já tušila, že máš v rukávu domeček! No, že vypadá už teď dokonale a že je to super nápad asi moc rozepisovat nemusím, ne? ;-) Těším se na finální podobu...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, uz me mas prectenou ;-) Ja se taky tesim. Az dorazi, az ho budu ladit, i az si s nim nasledne budu hrat, hehe! :-D Jen doufam, ze se mi podari ho do Vanoc v nasem dome nejak ukryt pred Madlou. Ona uz bufeti proste vsude!...

      Vymazat
  3. Juuu, krasny, vymakany, designovy! Jsem zvedava i na to tuneni.
    Ja uz vetsinu darku mam, takze pohoda:-).
    A ted jsem chtela Barce vnutit k svatku kufrik s medvedi rodinkou a ona ze ho pry nepotrebuje. Mne by se libil, ale hodne usetrime:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju :-) Na to tuneni uz se taky strasne tesim! Na tema domecku chystam cely blogovy serial, tak koho to zajima, prijde si na sve!
      Jo, chapu to zklamani, kdyz si maminka neco vysni a dite pak rekne, ze to nepotrebuje. Na druhou stranu je ale super, ze to neni takovy ten hamounek ve stylu 'musim mit cele hrackarstvi'. Madla nastesti tyto tendence taky nema, vetsinou si neco v hrackarstvi vezme, pomazli se s tim a pak to vrati do policky, aby i ostatni deti si to mohly koupit nebo pomazlit. Sceny nedela. Klepu na drevo, snad to vydrzi!...

      Vymazat
  4. Je paradni ;) u nas jeste domecek a panenky jeste moc nefrci. Za to plysaci a ruzne tvoreni pelisku a hlavne operovani, takze ja uz od zari stradam veci na lekarsky kufrik. Uz jen stetoskop. No a pak kufrik dotvorit, usit plast, nechat udelat razitko... doufam ze ji to doktorkovani do Vanoc neomrzi. A bufeteni supr vyraz. U nasich babicek se kramari.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak plysaky ma Madla taky rada. A pelisky, ty jsou uplne nejvic! Porad si hraje na psa! V kazde krabici, kterou najde, se usidli ;-)
      Operace u nas zatim neprobihaji, ale na doktora si obcas hraje taky. Naposledy si udelala stetoskop z tycky od nafukovaciho balonku, mel na konci ten trichtyr, do ktereho se balonek nacvakne, tak s tim poslouchala srdicko. Detem fakt staci malo! Ale jestli kufrik vyrabis, tak to je parada, tesim se na vysledek, snad se bude Rozicce libit. A ja se treba necham inspirovat, kufrik mam take na wishlistu do budoucna ;-)

      Vymazat