... v posledních měsících víc než dříve. A proto je potřeba si dát hutnou kaši. Zasytí, dodá energii a vitamíny. My s Madlou si je vaříme moc rády už dlouho, v podstatě od jejího roka a půl, dá se říci. Jde o moje vymyšlené recepty a protože se na ně už několik kamarádek s malými dětmi ptalo, rozhodla jsem se tady o ně podělit a zároveň vám nabízím i prostor k jejich obohacení, úpravu a nebo klidně vlastní osvědčenou inspiraci. Pojďme na to:
Jak to všechno vzniklo? Velice jednoduše. Naše dcera byla mizerný jedlík. Chutnalo jí prakticky jen ovoce a jogurt, na podzim sem tam nějaká vařená zelenina. A já byla ta matka, co prostě ze zásady nekupuje instantní kaše. Podle mě jsou výživově velmi chudé, ačkoli výrobci tučným písmem na přední straně obalu vyzdvihují, čím vším ji obohatili. A to je právě ono. Uměle ji obohatili. Já mám radši jídlo skutečné (a o mé lásce k Margit už víte dávno :-)). A tak jsem prostě začala improvizovat a zkoušet, co by dceru chuťově uspokojilo. A vlastně i mě - protože jsem jednoduše neměla kapacitu na to chystat jídlo jí a pak ještě extra i sobě. Takže jíme to samé. Tady jsou tři moje nejoblíbenější kaše, které jsem si vymyslela. Možná k tomu nutriční odborníci budou mít výhrady, že neobsahují všechno, co by měly. OK. Na druhou stranu obsahují skutečné obiloviny, skutečné ovoce, ořechy a semínka. Nejsou cukrfree, ale jsou bez přidaného cukru (rozumějte pouze přirozeně se vyskytující cukry). A je to furt lepší, než ty kaše v prášku, si myslím...
Info na úvod:
1.) Prosím, nečekejte ode mě nějaké gramy a mililitry. Nejsem kuchařka ani foodblogger. Poměry dělám od oka, pokaždé to vyjde trošku jinak. Zkusíte jednou a upravíte si dle své chuti či preferované konzistence. Děkuji za pochopení :-)
2.) Na všechny budete potřebovat mixér nebo tyčák. Možná by některé šly i bez, ale nám kaše s kousky tolik nechutnají. Respektive máme rádi hlaďoučké kaše a ty "kousky" si tam pak dodáváme ve formě oříšků, semínek, pokrájených kousků ovoce a podobně.
3.) Já se snažím vařit v maximální míře v biokvalitě. Není to nezbytnost, ale u mě je to preferovaná varianta. Obiloviny a semínka v megabaleních (levnější a méně odpadu) nakupuju na probio.cz. Ovoce je ideální sezónní a lokální, dá se nakupovat například přes "bedýnky" nebo od známých, ale často ho nemám, takže se spokojím i s ovocem ze supermarketu s preferencí Bio, nebo alespoň České, když není ani jedno a nutně nějaké potřebuju, koupím prostě obyč, zas se člověk nezblázní, že jo :-)
1.) Smoothie s vločkami
Tuhle kaši vařím úplně nejčastěji a takřka celoročně.
Ovoce: 2-3 jablka, 1 banán, dužina nebo šťáva z jednoho pomeranče.
Obilovina: ovesné vločky - cca 1/2-3/4 hrnku
Obohacení: 1-2 lžíce chia semínek
Na ozdobu: jahody, borůvky, maliny, či co doma najdu.
Postup: Vločky zaliju horkou vodou, přiklopím a nechám alespoň 5 minut odstát. Namočím i chia. Do mixéru dám štávu/dužinu z pomeranče a mixnu s banánem. Pak přidám jablka na měsíčky (bez slupky a bez jádřinců) a všechno spolu rozmixuju dohladka. Nakonec přidám vločky a chia a znovu mixnu, hrubost dle preferencí. Ozdobím nakrájenými kousky ovoce.
Obměny: v sezóně nebo mám-li doma, se dají pomeranče vyměnit za broskve či meruňky. Pro dodání bílkovin je možné do kaše zamíchat i trochu bílého jogurtu, my máme rádi Hollandii. Místo chia semínek můžete použít slunečnicová.
2.) Pohanková s jablky
Tuhle kaši vařím častěji na podzim a v zimě, pohanka prý zahřívá, tak asi i proto k ní více tíhneme, když je sychravo...
Ovoce: 2-3 jablka
Obilovina: pohanka - cca 1/2 hrnku
Obohacení: 1-2 lžíce slunečnicových semínek
Na ozdobu: nejlepší jsou vlašské ořechy, dobře to chutná i s rozinkami či sušenými švestkami. Když nemám ani jedno, nasypu navrch pár slunečnicových nebo dýňových semen a nakrájím kousky jablek, aby bylo "něco pevného v puse"
Postup: pohanku vařím dle návodu na obalu. Ta od probia se např. vaří pouze 8 minut a půl hodiny nechá pod pokličkou dojít (toto většinou neaplikuju ráno, jinak bych dostala lžící do hlavy). Pozor! pohanku vůbec NESOLIT! Jinak to chutná s jablky fakt dost hrozně. Do mixéru dám pokrájená oloupaná jablka a pokud se nože trápí, tak i trochu vody z pohanky, pokud tam zbyla, případně převařené vody, pokud nezbyla. Jakmile je z jablek pyré, přidám pohanku a propláchnutá slunečnicová semínka. Rozmixuju do hladkého krému. V misce ozdobím ořechy, rozinkami, semínky...
Obměny: pokud nechcete vařit pořád dokola to samé, lze jablka vyměnit za hrušky.
3.) Jáhlová s bobulemi
Tuhle kaši vařím nejčastěji když už doma nemám na míse skoro žádné ovoce (třeba po návratu z víkendu, z dovči...), ale většinou je něco v mrazáku. Dávám tam přebytky z léta, nejčastěji maliny nebo jiné bobule.
Ovoce: hrst mražených malin + 1 banán
Obilovina: 1/2 hrnku jáhel
Bílkovina: smetana ke šlehání
Obohacení: 1-2 lžíce drti ze lněných semínek
Na ozdobu: zase nějaké ty bobule
Postup: jáhly uvařím dle návodu na obalu. Opět platí NESOLIT! Chvíli předtím, než se jáhly dovaří, do nich hodím mražené ovoce. Jde o to, aby ovoce povolilo, ale moc dlouho se nevařilo. Jakmile je hotovo, přiliju do hrnce trochu smetany (tak cca 1/4-1/3 kelímku - udělá z toho takový dezert, takže jde hlavně o chuť) a přihodím banán. Vše rozmixuju dohladka a přimíchám drť ze lněných semínek. V misce ozdobím bobulovitým ovocem (když nemám čerstvé, dávám také mražené, prostě ho nechám chvilku povolit v troubě).
Obměny: kaše chutná velice dobře jako malinová, jahodová a nebo jako lesní směs (rybíz-ostružina-malina-borůvka). Jahody mívám většinou mražené ze zahrádky, když dojdou, tak kupuju mražené směsi ovoce (malinové nebo lesní směs) v obchodě.
No a to je celé. Pokud se tady najde nějaký výživový odborník, budu velice ráda, když mi k tomu dá zpětnou vazbu, jestli by ještě něco přidal nebo ubral. A vy ostatní, kteří máte chuť to vyzkoušet, napište mi, jak vám to chutnalo. Máte i vy nějaké oblíbené snídaňové recepty, které připravujete svým dětem? Budu moc ráda za inspiraci!
Dobrou chuť a krásný "sladký" start do nového dne!
Žádné komentáře:
Okomentovat