čtvrtek 10. srpna 2017

PokROK

Nikdy mě nepřestane fascinovat, kolik je malý člověk schopen naučit se za první rok svého života. Na začátku je to mláďátko, které jen kouká (do blba) a divoce máchá ručičkama, v roce už téměř samostatný tvor schopný se bez pomoci přesouvat, krmit a komunikovat. A leckdy i dělat srandu! A to mezi tím, ty všechny malé pokroky, jsem si chtěla pamatovat. A ráda bych, aby o nich jednou věděla i Madlenka. Jen tak pro radost. Co se naučila, co ji bavilo a co rozplakávalo. Na Pinterestu jsem objevila zajímavý nápad s focením a zaznamenáváním dítěte v měsíčních intervalech. Neměla jsem k tomu sice žádné milníkové podložky, ale světlé prostěradlo na posteli posloužilo stejně dobře. Po nafocení jsem fotku upravila (hlavně šlo o vyhlazení okolí kolem miminka, aby lépe vyniklo) a pak přidala texty. Zvolila jsem tři druhy fontů, které se opakují ve všech dvanácti měsících. Barvy jsem měnila podle Madlenčina oblečení. Její pokroky jsem si pravidelně zaznamenávala do mobilu, kdykoli nějaký udělala, takže pak pro mě bylo jednoduché kalendář tvořit i několik měsíců zpětně (což tak ke konci i dopadalo, protože času je prostě méně a méně...)  No a tady malá ukázka (jen z několika měsíců, ať vás nenudím) toho, jak to tedy dopadlo :-)




Pokud vás zajímá celkové vyznění "kalendáře", když se všech dvanáct fotek vyskládá vedle sebe, ukázku naleznete v mém minulém článku o narozeninové oslavě - KUK (pro pobavení hostů jsem kalendář nalepila washi páskou na dveře v obýváku)

Přeji všem hezké letní dny a zdravím z Orlických hor, kde si momentálně užíváme s celou naší partou a všemi mláďaty hromadnou rodinnou dovolenou :-)

6 komentářů:

  1. Jé, to je paráda, moc hezký nápad a ještě krásnější provedení! Třeba se mi bude někdy hodit :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, verim, ze bude! Jsem moc rada, ze jsem ten napad objevila driv, nez se mala narodila a mohla jsem tak od zacatku zamer realizovat, v tomhle pripade totiz fotit zpetne nejde, ty deti se meni tak rychle!...a ted mame diky tomu hezkou vzpominku :-)

      Vymazat
  2. Krasny napad, obdivuji tu systematicnost, ja mam denicky, kam jsem uz rok anijednomu diteti nic nenapasala:-(. Snad se polepsi.A mal eprincezne vse nej k narozeninam. At je zdrava a dela vam radost. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekujeme za prani! :-) Ale jinak si z toho nic nedelejte, ja jsem si taky myslela, ze si zapisu do denicku cely prvni rok a nakonec jsem byla porad v takovem skluzu, ze jsem to musela vzdat. Jsem rada, ze aspon ty fotky vysly. Ale dalsi roky uz takto dokumentovat nebudu (mozna tak maximalne po pul roce) - je to dost pracne a casove narocne...;-)

      Vymazat
  3. Super nápad! Já mám aspoň tu podložku a fotím dceru každý měsíc, psát si poznámky nějak nezvládám... pak když někde vidím, jak je to pěkný a jak to jiné maminky mají hezky provedené a popsané, tak je mi to líto. Ale člověk nemůže prostě zvládnout všechno... U první dcery jsem tyhle nápady s měsíčním focením vůbec neznala, ta chudák nemá ani to ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podlozku zavidim - je super v tom, ze diky pozadi je videt, jak miminko roste. Ja ty miry mam tak od oka (podle toho, jak daleko jsem stala - uplne bez meritka :-D). Mne se osvedcilo si ty pokroky psat do mobilu, hned, jak nejaky udelala. Ale je mi jasne, ze s druhym uz to asi zvladat nebudu...

      Vymazat